Mozgásterápiás labort adtak át a PTE-n

Világszerte körülbelül 250 millió embert érint a cukorbetegség, melynek egyik leggyakoribb késői szövődménye a neuropathia, vagyis a perifériás idegeket érintő károsodás. Ez a betegeknek megközelítőleg mintegy 50%-át érintheti, és végső esetben részleges lábfej, majd alsó végtagi amputációhoz vezethet.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar (PTE TTK) Sporttudományi és Testnevelési Intézet tudományos fejlesztési stratégiájának részeként készült el az a mozgásterápiás `homok` labor, ami a “Sporttudományi képzés fejlesztése a Dunántúlon” című pályázat segítségével valósulhatott meg. A laborban a PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézete, az Általános Orvostudományi Kar több intézete és a Klinikai Központ kutatóinak együttműködése keretében valósulhat meg több tudományos kutatás.

Ezt kutatják:

Elsősorban a homokos felszínen történő mozgásterápiák, rehabilitációs és rekreációs hatásait vizsgálják molekuláris-biológiai és mozgásszerkezeti folyamatokra több betegség esetében. Ezek közül a legismertebb a diabéteszes neuropathia.

A kutatási eredmények olyan összefüggésekre hívhatják fel a figyelmet, melyeket a klinikai gyakorlatban hasznosítva a betegségek kiegészítő kezelését eredményesebbé tehetik, így csökkentve a betegek fájdalmát, és az esetlegesen később kialakuló szövődmények komolyabb következményeit.

Az ünnepélyes laborátadás keretében bemutatkozott a kutatási folyamatok elindításáért és működéséért felelős munkacsoport, illetve a mozgásprogram bizonyos elemeiből egy rövid gyakorlati bemutatót is láthattak az érdeklődők. A mozgásprogram több hónapig tartó mozgásfejlesztő és keringésjavító gyakorlatokból áll. A laborátadón elhangzott, hogy a kutatási program sikere esetén lehetőség nyílik majd további multidiszciplináris projektek elindítására is.

A vizsgálatban résztvevő kutatók: Dr. Atlasz Tamás, Dr. Váczi Márk, Prókai Judit (PTE TTK), Prof. Dr. Wittmann István, Prof. Dr. Kőszegi Tamás, Dr. Pfund Zoltán, Dr. Kovács Krisztina, Dr. Molnár Gergő Attila, Dr. Deli Gabriella, Dr. Dezső Dániel, Dr. Kozma Petra Kata, Dr. Gréczi Viktória (PTE ÁOK)