MSZP: Brutális lesz a 2015-ös adócsomag

Az MSZP szerint a napokban bejelentett, 2015-ös adócsomag brutális megszorításokat tartalmaz, egy családnak akár havi tízezer forintos terhet is jelenthetnek a változások, mondta Bangóné Borbély Ildikó – adta hírül az Origo.

hirdetés


A szocialista politikus kifejtette: jövőre a cafetéria adójának növelése akár négyezer forintot is kivehet egy munkavállaló zsebéből amiatt, hogy annak adómértéke az idei 35,7 százalékról 51,17 százalékra emelkedik. Mint mondta, az összes többi béren kívüli juttatás – így az Erzsébet-utalvány, a Széchenyi-kártya, az iskolakezdési támogatás, az egészségpénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj, a munkahelyi étkeztetés és a BKV-bérlet – adója is „brutális módon emelkedik”, 51,17 százalékról 65,79 százalékra. Bangóné Borbély Ildikó szerint ennek beláthatatlan következményei lesznek a magyar gazdaságra.

Nem elég, hogy 2012-ben az Orbán-kormány az Európai Unió legmagasabb áfáját vezette be, most termékdíjat is kivet olyan mindennap használatos fogyasztási cikkekre, mint a szappan, a sampon, az öblítő, a mosószer, a kézkrém vagy a dezodor. Ezek a kozmetikumok nem luxustermékek, viszont a családok rezsijének jelentős részét teszi ki a megvásárlásuk. A képviselő szerint ezek összesen akár havi tízezer forintos terhet jelenthetnek a családoknak.