MSZP: nőtt az államadósság

Minden segítség jól jön

Az MSZP szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája az elmúlt évben tovább növelte az államadósságot, miközben a foglalkoztatottsági mutatók csökkentek, a forint pedig 20-30 forintot gyengült az euróval szemben.

hirdetés

Burány Sándor, a szocialisták országgyűlési képviselője beszélt erről csütörtökön, Budapesten újságírók előtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), valamint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb negyedéves adataira hivatkozva.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, világossá vált, hogy a kabinet az utóbbi három hónapban újabb hitelfelvételekkel, összesen 226 milliárd forinttal növelte az államadósságot, így annak mértéke nemcsak a gazdaság teljesítményéhez mérten növekedett, hanem számszerűen is. Közlése alapján az államadósság év közbeni szintje így már ezermilliárd forinttal haladja meg a tavalyit.

A szocialista képviselő szólt arról is, hogy míg egy éve ilyenkor 276 forintért adtak egy eurót, addig most az uniós fizetőeszköz ára 300 forint fölött van, emellett idén január-júliusban kevesebben dolgoztak, mint a korábbi év azonos időszakában, ráadásul szerinte a gazdaság a tavalyi recesszió után idén is “csak vergődni fog”.

Burány Sándor úgy fogalmazott, mindezek miatt a Fidesznek önkritikát kellene tanúsítania, hiszen szerinte most már statisztikai adatok is bizonyítják: “az Orbán-kormány gazdaságpolitikája vesztébe viszi az országot”.

Az MSZP a helyzet megoldása érdekében alapvető gazdasági fordulatot hajtana végre jövő évi kormányra kerülése esetén – húzta alá a politikus.