Nyugdíjadót akar az MSZP?

Az MSZP kormányra kerülése esetén 12 pontos vállalást tesz a nyugdíjbiztosítások érdekében – mondta Nyőgéri Lajos, az MSZP városi elnöke egy pénteki sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint a szocialisták valójában nyugdíjadót akarnak bevezetni.

hirdetés

Nyőgéri Lajos elmondta, az MSZP ezért kormányra kerülése esetén 12 pontos vállalást tesz a nyugdíjbiztosítás kapcsán. Mindenkinek visszaadnák a nyugdíjjogosultságát, aki azt már egyszer megszerezte.

Emellett a véglegesen megrokkant és nem rehabilitálható emberek számára lehetővé tennék a nyugdíjvédelmet. Aki nem rehabilitálható és az előírt nyugdíjbiztosítási feltételeknek megfelel, annak rokkantsági nyugdíjat biztosítanának, aminek érdekében egy nyugdíjkorrekciós programot hirdetnek majd meg.

Emellett kialakítják a korhatár előtti nyugdíjak rendszerét és meghatározott feltételek mellett biztosítják a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit – közölte.

A szocialisták azt is lehetővé tennék, hogy a munkaadó munkavállalói számára nyugdíjjogosultságot vásároljon – folytatta. Az MSZP áttekintené a veszélyes szakmacsoportokat is és ennek alapján az ott dolgozók számára lehetővé tenné a korkedvezményes nyugállományba vonulást – mondta.

„Újra megadjuk a hatvanöt éven felülieknek az ingyenes utazás lehetőségét” – jelentette ki Nyőgéri Lajos. Az MSZP a nyugdíjas szervezetek bevonásával újraszervezné az Idősügyi Tanácsot, miközben vállalja a Nemzeti Idősügyi Stratégia végrehajtását.

A szociális temetés helyett pedig kegyeleti járandóságot nyújtanának – sorolta elképzeléseiket. Továbbra is biztosítják a nők 40 éves jogosultsági idővel való nyugdíjba vonulásának lehetőségét. A szocialisták a méltányossági nyugdíjemelésre és a közgyógyellátásra fordítható összegeket is növelnék, miközben megszüntetnék a fegyveres erők volt tagjainak ellátását terhelő adót. Végül közölte Nyőgéri, hogy ismét bevezetik a nyugdíjprémiumot.

A Fidesz szerint az MSZP nyugdíjadót akar és eltörölnék a rezsicsökkentést, ez a szocialisták valódi célja. A jobbolali párt pécsi alelnökének írásos reakcióját szószerint közöljük:

“Fidesz: A szocialisták nyugdíjadót akarnak

A szocialisták kormányzása alatt a nyugdíjasokat teljes létbizonytalanságba taszították, a nyugdíjak értékét évről-évre csökkentették, miközben a rezsi árát tizenötször emelték. A Fidesz megbecsüli az időseket Pécsett, míg az MSZP csak kihasználja és becsapja őket.

Pécsett törődünk az idősekkel, ezért hoztuk létre korábban a Nyugdíjas Kártyát is, amellyel számos kedvezményt tudtak igénybe venni a pécsi idősek. Odafigyelünk időseinkre, többek között az ő kényelmük érdekében vásárol Pécs alacsonypadlós buszokat, vagy szervezünk számukra rendszeresen ingyenes programokat, hogy ezzel is megtiszteljük mindazt, amit értünk fiatalokért és a városért tettek.

A szocialisták kormányzásuk alatt törvénybe foglalták, hogy legyen nyugdíjadó, amely életbe lépett volna 2013-ban, ha 2010-ben ők maradnak hatalmon. Ez havi 16-20 ezer forinttal csökkentette volna a nyugdíjak összegét. A szocialisták 2008-ban egyetlen tollvonással elvettek egyhavi nyugdíjat. Elmulasztották a nyugdíjkorrekciókat, ezért évről-évre kevesebbet ért a nyugdíj. A szocialisták, amikor kormányon voltak a nyugdíjasok megélhetését keservessé tették. Tizenötször emelték a rezsi árakat, a gáz árát háromszorosára, az áramét duplájára emelték. Ha rajtuk múlt volna, ma vizitdíjat és kórházi napidíjat is fizetnének a nyugdíjasok. A szocialisták a magyar emberek nyugdíj-megtakarításait külföldi cégek kezére játszották át, és hagyták, hogy az állami nyugdíjkassza az összeomlás szélére kerüljön. A kormányváltáskor 357 milliárd forint hiányzott a magyar emberek nyugdíjából. Veszélybe sodorták minden jelenlegi és minden jövőben nyugdíjas ellátását.

Ha a bukott baloldalon múlna, az időseket újra megszorításokkal sújtanák. A bankadó csökkentésének árát most is a nyugdíjasokkal és családokkal fizettetnék meg, ahogy tették azt kormányzásuk alatt.

A Fidesz megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét, sőt még növelte is azok összegét. Infláció fölötti nyugdíjemelést tudtunk végrehajtani, a tavaly novemberi 1,6%-os nyugdíj-kiegészítés után idén további 5,2%-kal magasabb nyugdíjat kapott közel 3 millió ember.

A kormány nemcsak a nyugdíjak megvédésével segíti a nyugdíjasokat, hanem a rezsicsökkentéssel is. Eddig kilenc szolgáltatás díja csökkent: januártól 10%-kal alacsonyabb a földgáz, az áram és a távhő ára, júliustól a vízdíj, a csatornadíj, a szemétszállítás, a PB-gáz, a szippantott szennyvíz és a kéményseprés díja is. Novembertől már a tavalyi árnál 20%-kal kell kevesebbet fizetni az áram, a gáz és a távfűtés áráért.

Decsi István

Fidesz alelnök, Pécs

Pécs, 2013-09-27″