MSZP-s nem a sertés-áfára

Az élősertés és a félsertés áfájának csökkentése legfeljebb a feldolgozók finanszírozási helyzetén javít, a kisfogyasztóknak viszont egy fillérrel sem teszi olcsóbbá az életét és rendkívül nehéz helyzetbe hozza a sertéstartókat is – így kommentálta az MSZP azt a csütörtöki kormányzati bejelentést, hogy január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökken az élő- és a félsertés általános forgalmi adója.

hirdetés

Gőgös Zoltán, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a bejelentés azoknak kedvez, “akik féldisznóval a hátukon szoktak hazajárni a piacról”.

Szerinte bebizonyosodott, hogy a Fidesznek nem számít a kisfogyasztók érdeke, és hogy a kormánypárt a tisztességes magyar kereskedőkkel szemben a feketekereskedők oldalán áll. A bejelentés csak arra volt jó, hogy a fideszes óriásplakátokra ki lehessen írni az áfacsökkentést is – értékelte.

Malac, sertés

Az MSZP továbbra is az alapvető élelmiszerek árának azonnali csökkentését követeli, egyúttal elvárja, hogy a mezőgazdasági bizottság a sertéstartók érdekében azonnal nyújtson be módosító javaslatot – közölte az ellenzéki politikus. Hozzátette: felszólítják “a Fidesz által vezetett agrárkamarát”, hogy juttassa érvényre a családok és a szakma egybehangzó követeléseit, valamint, hogy védje meg a sertéstartókat a teljes ellehetetlenüléstől.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggeli interjújában azt mondta, hogy a sertés áfájának mostani csökkentése a munkahelyvédelmi akcióterv, nem pedig a szociális intézkedések része. A kormány ugyanis a mezőgazdaságban dolgozók munkahelyének megmentését reméli az említett csökkentéstől. “Valamelyest talán az ár is csökkenhet”, de most valójában nem a fogyasztói árakat mérséklő áfacsökkentésről van szó, hanem munkahelymegvédésről – tette egyértelművé, indoklásul pedig kifejtette: nagyon megnőtt – a becsületesen gazdálkodó magyarok rovására – azok versenyelőnye, akik áfát csalnak az élő- és a félsertés előállításánál, vagy a magyarországi sertések helyett importból hozzák be az alapanyagokat.