Büdzsé: az MSZP után az LMP is megszólalt

– Van még mit dolgozni a költségvetésen – mondta Schmuck Roland MSZP-s önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón arra reagálva, hogy hétfőn Páva Zsolt polgármester a Pécs TV-ben bejelentette: elnapolják a büdzsé tárgyalását. A szocialista politikus „Mi mentheti meg Pécset a csődtől? – címmel tartott konferenciát.

hirdetés

Schmuck Roland szerint a büdzsé jelenlegi tervezetében 4,5 milliárd forintos működési hiánnyal számolnak, ingatlaneladásból pedig 3,5 milliárdot állítottak be. Szerinte ez aligha teljesíthető, hiszen tavaly 120 millió forint ilyen bevétele volt a városnak.

Így akár 6-7 milliárdra is felkúszhat a hiány, ez pedig hitelfelvétellel jár, ugyanakkor a város eladósodottsága már most is kritikus. Kiemelte: ugyan a világgazdasági válságból kifelé tartunk, s reálisan 6 milliárd forintnyi bevétellel számoltak az iparűzési adóból, de ennél több a következő években sem várható.

Szerinte ahhoz, hogy a város ne kerüljön adósságspirálba, szakítani kell a költségvetés bázis alapon történő tervezésével, vagyis azzal, hogy ne az előző év büdzséjének számai alapján tervezzék meg a következő esztendő költségvetését. Hozzátette: közgazdászként javaslatot szeretne tenni, mondván, nem igazán tud mit kezdeni a problémával a Fidesz-többség, ahogyan tavaly sem tudott.

Mint mondta, teljesen új szemléletet kell bevezetni, az úgynevezett programköltségvetést, amelyhez előzetesen meg kell vizsgálni a kötelező és nem kötelező feladatok szükségességét, s hogy társadalmi egyeztetések után döntsenek a prioritásokról, célokról, azaz a programokról.

A politikus szerint a városi szervezeteknek is meghatározott célokat kell adni, s a szervezeteknél a multinacionális cégeknél alkalmazott úgynevezett kiegyensúlyozott mutatószám-rendszer alapján az adott cég fejlődését, a felmerült fogyasztói igényeket, a működési hatékonyságot, valamint a pénzügyi mutatókat is figyelembe vennék a célok teljesítésének értékelésekor. Mindez nem intézménybezárásokat, elbocsátásokat jelent – hangsúlyozta.

Schmuck kiemelte: ha a hamarosan írásos formában a közgyűlés elé terjesztendő koncepcióját elfogadják, akkor 3-5 éves távon tervezhetik meg a büdzsét 2012-ben, kiszámíthatóvá, racionálissá téve a város gazdálkodását.

Frissítve (szerda, 10:55)

Az az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkhöz szerdán a LMP pécsi csoportja.

Mi, az LMP pécsi képviselői megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy az abszolút többségben lévő FIDESZ-ÖPE városvezetés a fülkeforradalom tizedik havában nem tudta időben elkészíteni Pécs Megyei Jogú Város 2011. évi költségvetését.

A lassan két éve regnáló polgármester hétfői televíziós nyilatkozatában nem kaptunk kielégítő magyarázatot a kialakult helyzetre. Polgármester úr a hozzá intézett kérdések kapcsán „fájdalmas” intézkedések meghozatalát is előrevetítette.

A jelenlegi bizonytalan helyzetben tehát azzal számolhatunk, hogy a kudarcokkal és súlyos hibákkal teli, felelőtlen szocialista városvezetés által költségvetése lejtőre küldött város helyzetén a 2009. tavaszán hatalomra jutott FIDESZ (nyilatkozataival ellentmondásban) nem tudott érdemben javítani. Az elmúlt évtized elhibázott politikai döntéseinek, és felelőtlen gazdálkodásának számláját a városvezetés most Pécs város polgárainak, intézményeinek készül benyújtani.

Mindez jól kiolvasható a már nyilvánosságra hozott, de benyújtása előtt elvetett költségvetési tervezetből is. Eszerint az idei évben a város bevételeinek 7%-át teszi ki a költségvetési hiány, és az eddig is folyamatosan duzzadó hitelállomány újabb 10%-os növekedésével számolhatunk, ami 4,5 Mrd forintos újabb hitelfelvételből adódik, és amely tovább dagadhat a 7 Mrd forintos likvid folyószámla-hitelkeret felhasználásával.

A városvezetés továbbá a drasztikus mértékű vízdíjemelésből származó többletbevételeket is a költségvetési hiány finanszírozására kívánja felhasználni, az összes bevétel 8%-át pedig ingatlanértékesítésből szeretné beszedni, a soha nem látott mélységben járó ingatlanárak ellenére.

Őszintén reméljük, hogy a várost felváltva vezető pártok képviselői újragondolják az olyan korábbi, a város kétségbeejtő helyzetét tovább nehezítő, közösen (FIDESZ-MSZP-SZDSZ) hozott döntéseiket is, mint pl. a betervezett több milliárdos mélygarázs-magasház fejlesztés, és a szűkös forrásokat inkább a kötelező önkormányzati feladatok ellátására, a közoktatás, az egészségügy életben tartására, valamint a munkahelyeket nehezen megtartó kisvállalkozások támogatására fordítják. Ebben partnerek leszünk, de a jövő felélésében, elzálogosításában nem veszünk részt.

Jakab Tamás
gazdasági szakértő (LMP)

Dr. Keresztes László Lóránt
Önkormányzati képviselő (LMP)

Dr. Kóbor József
Önkormányzati képviselő (LMP)”