Müller Cecília bejelentette: kiterjesztik az oltások körét

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Mutatjuk az operatív törzs mai legfontosabb bejelentéseit.

A napi oltási adatok ismertetése után Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, „szárnyalnak a járványügyi adatok”, annak ellenére, hogy az egészségügyi ellátórendszerben megfeszített tempóban dolgoznak.

Azért, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházakba, számos jogosítványt biztosítottak a járóbeteg-ellátó rendszerben, így a háziorvosok is felírhatják például a favipiravirt.

Kiemelte továbbá, azért hogy racionalizálják az egészségügyi ellátórendszer működését és szervezettebbé tudják azt tenni, központosítsák erőiket, péntektől hatályos az a kormányrendelet, mely az irányító megyei kórházak, egyetemi központok, budapesti centrumkórházak hatáskörét kiterjeszti. Így kerülnek az önkormányzati szakrendelők ezek irányítása alá, és a háziorvosokat is bevonhatják a munkába, akiknek van más szakképesítése. Ezáltal csökkenteni lehet a leterheltséget a főorvos szerint.

Müller Cecília bejelentette, a járvány gyors terjedés miatt az operatív törzs és az országos oltási munkacsoport úgy döntött, az egészségügyi-szociális dolgozók, az idősek, krónikus betegek, a védekezésben részt vevők mellett a hatodik körben megkezdik a kritikus infrastruktúrákba tartozó vállalatoknál dolgozók oltását is: a tömegközlekedési (BKK), az áramellátást (paksi atomerőmű és a magyar villamosipari vállalat), vasúti közlekedést biztosító dolgozókról van szó.

Kedvező hír viszont szerinte, hogy a szennyvizekben a vírus örökítőanyagának mennyisége csökkent Salgótarjánban, Budapest környékén és Tatabányában, a többi helyen stagnálás tapasztalható. Ez bizakodásra ad okot, a járvány fokozott terjedése talán mérséklődik.

A fertőzöttek átlagéletkora viszont 46 év.

Hirdetés