Müller Cecília: ekkor dönthetnek újabb szigorításokról

Müller Cecília országos tisztifőorvos

Íme a legfontosabb kérdések, melyek az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján hangzottak el.

hirdetés
Uránia Mozi

Szlovákia szigorúbb határforgalom-ellenőrzést vezetett be mától: reggel öt órától lezárták a szlovák oldalon a Letkés és Ipolyszalka közötti határátkelőhelyet, és az új komáromi Monostori hídról a Szlovákia felé tartó személyforgalmat a régi komáromi határátkelő felé terelik – ismertette Kiss Róbert alezredes.

Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig kifejtette, a vírusmutánsok sokkal erősebb fertőzőképességgel rendelkeznek, súlyosan, szövődményesen zajlanak ezek az esetek, így az látszik, rohamos léptekkel haladunk a felé, mikor 8000 felett volt a maximális kórházban ápoltak száma a második hullámban. A halottak száma is folyamatosan emelkedik.

További szigorításokat akkor vezetnének be, ha ez elkerülhetetlen lesz, de ma van kormányülés – mint mondta a főorvos –, ahol nyilvánvalóan újabb döntések születhetnek, az egyeztetés eredményéről pedig értesülni fog mindenki.

Müller Cecília emellett a napi koronavírus-adatok ismertetése után kitért arra is, szombaton és vasárnap 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus beteget terveznek beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca-vakcinával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét. Ők mindenképp figyeljék a telefonjaikat, javasolta.

Közölte továbbá, ha mindenki együttműködik, elfogadja a felkínált vakcinát, akkor a tervek szerint a következő hét szerdáig 529 ezer oltást tudnak beadni, ez óriási lépés lenne előre.