Müller Cecília elmondta, mi áll a mai halálozási csúcs hátterében!

Az operatív törzs legfontosabb bejelentései olvashatók alább.

hirdetés
Uránia Mozi

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár azt közölte, Magyarországon minden negyedik ember megkapta már az oltást, ami fontos mérföldkő.

A nyitás részleteit is ismertette, majd elmondta, aki regisztrált, hamarosan megkaphatja az oltását, 1,6 millióan várnak még a vakcinára.

Ismertette:

  • Az elmúlt napokban több mint 100 ezer pedagógust oltottak be.
  • Az elmúlt oltási héten (mely tegnap zárult) soha ennyi oltást nem adtak be.
  • Az első oltások száma több mint félmillió volt (526 ezer); a másodikat is számítva 778 ezer.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a napi koronavírus-adatok ismertetése után azt mondta, bár alacsonyabb az új fertőzöttek száma az elmúlt napokban, a kórházi kezelésre szorulók száma nagyon magas.

Mint ismert, ma megdőlt a halálozási rekord, 311-en hunytak el a koronavírus miatt. Ezzel kapcsolatban a főorvos azt közölte, bizonyára megdöbbenést keltett ez a szám, arról tájékoztatott: adattorlódás történt, a húsvéti ünnep alatt az egészségügyi szolgáltatók nem mindig tudtak pontos adatokat jelenteni, „hiszen nagyon sok dolguk akadt”. A mai adat tehát részben az ünnepekről feltorlódott számokat tartalmazza, ezeket korrigálták.

Az AstraZeneca-vakcina körül felmerült problémákról pedig azt nyilatkozta, hallották, hogy az Európai Gyógyszerügynökségtől egy tisztségviselő megszólalt, és azt mondta, hogy van összefüggés a vakcina és a vérrögképződéses esetek közt. Ám a főorvos hangsúlyozta, hivatalos vélemény még nem fogalmazódott meg, ha ez – valószínűleg ma vagy holnap reggel – megszületik, a magyar hatóságok is figyelembe veszik, állást foglalnak majd.

Elmondta, hamarosan tetőzhet a járvány, fontos a szabályok betartása.