A munkahelyteremtés érdekli az Iparkot

Telkeket alakítanak ki, utakat építenek és csatornáznak a közeljövőben Pécs új ipari parkjában, az úgynevezett Iparkban. Most az autópálya mai végpontja, az 58-as út és a malomvölgyi elkerülő által határolt terület északnyugati csücskében fejlesztenek.

hirdetés

Nemsokára a közgyűlés elé kerül az az előterjesztés, amely a város déli szegletében, az 58-as úttól nyugatra eső területen elhelyezkedő új ipari park fejlesztésével kapcsolatos terveket tartalmazza. A részben a város és nyugati befektetők kezében lévő, hatalmas kiterjedésű ingatlanon először annak nyugati pontján indulnak fejlesztések.

Mint azt Magay Miklós, az önkormányzat városfejlesztési osztályvezetője lapunknak elmondta, a területrendezést, a telekalakításokat követően több száz méternyi utat építenek a terület gazdái. Emellett a csapadékvíz elvezetését, a vízellátást és a szennyvízelvezetést is ki szeretnék építeni.

Hozzátette: a fejlesztések a Malomvölgyi úttól keletre és a Fagyöngy, valamint a Fáy utcáktól délre eső területeket érintik. Mint ismert, az Ipark, azaz a város déli ipari parkja 200 hektáros, s Dél-Magyarország legnagyobb ilyen létesítményének számít majd. A mostani feltárás a terület körülbelül harmadát érinti (lásd képünk bal felső sarkán, alább). A munkálatokat a befektető finanszírozza majd.

Déli Ipari Park

Mint azt Fülöp Krisztina, a park projektmenedzsere elmondta, összesen 1,25 milliárd forintot költenek el a fejlesztésekre, s pályáznak egy 500 millió forintos támogatásra is. Hozzátette: pályázati siker esetén ősszel indulnak a munkálatok, s az érdeklődés fényében 2013 első felétől lehet számítani a piaci szereplők betelepülésére. A park ezen részére elsősorban a kis-, közepes- és nagyvállalatokat várják, akik összeszerelő csarnokokat, raktárakat építhetnek majd a telkekre.

Fülöp Krisztina hozzátette: folyamatos az érdeklődés a vállalkozások részéről, s komoly marketingmunkát is végeznek, hogy világ- és Európa-szerte felkeltsék az érdeklődést a pécsi lehetőségek iránt. Mint mondta, munkahelyteremtő beruházásokra van szüksége a városnak, így e célcsoportot szeretnék most kiszolgálni a lehető legjobban.

Korábban felmerült, hogy egy Auchan bevásárlóközpont és hozzá kapcsolódóan több más kereskedelmi egység is betelepül a sztráda lehajtójának közelébe; legutóbb a Decathlon sportszerforgalmazó jelezte szándékát.
A francia hipermarket-lánc pécsi tagjának építését mindenesetre hátráltathatja az a tény, hogy az Auchan a közelmúltban felvásárolta a Cora hazai tagjait, így fejlesztési forrásaik megcsappanhattak. Ezzel együtt birtokol már egy 56 hektáros területet az 58-as úttól nyugatra. A Decathlon az út keleti oldalán kezdhet fejlesztésbe a közeljövőben, ugyanis a közelmúltban tudomásunk szerint ez a kereskedelmi lánc is birtokba lépett.