Mutatjuk, most hol irtják a szúnyogokat!

Az elmúlt hetekben átlagos mértékű volt a szúnyogártalom, ezért kevesebb helyen kellett beavatkozniuk a szakembereknek, közölte a katasztrófavédelem. A következő napokban többek között a kiemelt turisztikai régiókban fognak fellépni a vérszívók ellen. Részleges földi gyérítés lesz a Dráva mentén is.

A hőségriasztás ideje alatt szünetel a légi permetezés, mivel a csípőszúnyogok ilyen melegben csak később mutatnak aktivitást, emiatt a légi gyérítés hatékonysága jelentősen csökkenne. Az elmaradt kezeléseket később végzik el. A földi kezelések a terv szerint zajlanak, hiszen ezek egész éjszaka végezhetők.

Az elmúlt héten Baranya, Békés, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében, valamint a csornai régióban csökkentették a vérszívók számát. Eddig összesen 1322 településen, 935 ezer hektáron volt szúnyoggyérítés.

A kifejlett szúnyogok elleni kémiai permetezéshez használt készítmény csak az érzékenyebb repülő rovarokra van hatással, nem kell attól tartani, hogy a rovarevő madarak táplálékául szolgáló ízeltlábúak elpusztulnak a kezelés hatására. Az irtószer az alkalmazott minimális mennyiségben emberekre, háziállatokra és növényekre nem jelent semmilyen kockázatot.

Baranya megyében a héten 42 településen, 2415 hektáron földi kémiai módszerrel folytatódik a szúnyoggyérítés.

Hirdetés