Múzeumok éjszakája Pécsen

Tíznél is több kiállítóhelyen mintegy félszáz programot kínál a látogatóknak a Janus Pannonius Múzeum szombaton Pécsen, a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében.

hirdetés

Az intézmény vezető munkatársai hétfőn Pécsen, a programokról tartott sajtótájékoztatón elmondták: céljuk, hogy az állandó, időszaki kiállításokkal és az azokhoz kapcsolódó Szent Iván-napi népszokásokkal és más foglalkozásokkal kedvet ébresszenek a múzeumok látogatásához.

Az este folyamán tárlatvezetéssel is megtekinthető a Victor Vasarely Múzeum, a Csontváry Múzeum, a Mecseki Bányászati Múzeum, a Modern Magyar Képtár, a Múzeum Galéria, a Természettudományi Múzeum, a Várostörténeti Múzeum, valamint a Néprajzi Múzeum is. Utóbbiban Beck Zoltán, a 30Y együttes frontembere Baranya népművészetébe avatja be a vendégeket, Gesztesi András plébános pedig a Mindszenty bíborosról szóló kiállításról beszél.

A Csontváry Múzeum Karády Katalin legszebb dalaiból válogató sanzonestnek is otthont ad, a Modern Magyar Képtárban filmcsillagok ikonikus sminkjeit készítik el profi sminkmesterek. A Várostörténeti Múzeum programjainak középpontjában a török kori Pécs áll, így az érdeklődők ott mintegy negyven középkori mesterséggel, török kori írásokkal, és egyebek mellett keleti szőnyegekkel ismerkedhetnek és keleti hastáncbemutatót is láthatnak.

A Természettudományi Múzeum a kígyókkal, pókokkal való barátkozásra és origamira bíztatja majd “ökocsalis közös gazfőzésre” és kóstolóra, valamint tűzugrásra invitálja közönségét.

A Janus Pannonius Múzeum hagyományos programjára a Jakab-hegyi fáklyás felvonulásra is sor kerül Gábor Olivér régész vezetésével.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Múzeumok éjszakáján az igazgatóság összes intézménye 2000 forintos teljes árú, 1500 forintos kedvezményes jeggyel, hat év alatti gyermekeknek pedig ingyenesen látogatható. A szervezők bíznak abban, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan 5-6 ezer látogatót fogadnak.

A Múzeumok éjszakájának pécsi programjairól további információk a www.pecsimuzeumok.hu internetes oldalon olvashatók.