Múzeumok őszi fesztiválja Pécsen

Földalatti túrán és az évszakhoz kötődő programokon is részt vehetnek az érdeklődők a Janus Pannonius Múzeum idei őszi fesztiválján szombattól Pécsen.

hirdetés

Október 7-én és 11-én félórás földalatti túrán mutatják be azt a különleges pincerendszert, amely a középkori kanonoki épületek alatt húzódik. Ez részben raktár, részben menekülési útvonalként szolgált, és található benne egy középkori vízvezetékrendszer is. Ugyanezeken a napokon esténként műemléki sétát szervez a Janus Pannonius Múzeum Pécsen a Zsolnay Múzeumtól a történelmi belvároson át.

A Várostörténeti Múzeumban október 1-től 15-ig Tüke polgár lettem címmel játszóházat tartanak, ennek keretében a diákok 18. századi pécsi polgárrá válhatnak. A foglalkozás alatt megismerhetik egyebek mellett a török hódoltság utáni barokk város fejlődését. Hétfőtől október 12-ig a Szent Mór Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ad helyet a Nagy Rajzolás című eseménynek, a szervezők a Természettudományi Múzeum Duna és Dráva élővilágát bemutató kiállítása hátterének megfestésére várnak diákokat.

A fesztivál túrát is kínál Pécs védett területeire, míg az óvodások, kisiskolások a természet őszi változásaival játékos programokon ismerkedhetnek meg. Szintén gyermekeknek szól a Márton- napi őszbúcsúztató éjszaka a Természettudományi Múzeumban lámpáskészítéssel, őszi természetmesékkel, tábortűzzel és libazsíros kenyérrel. A Szent Márton legendával a Néprajzi Múzeumban is ismerkedhetnek a látogatók.

A Nagy Szökés című programsorozat során tizenhárom, a baranyai múzeumok állandó tárlatán kiállító kortárs művész egy-egy alkotása “szökik ki” a résztvevő iskolák termeibe. Tizenharmadikán a fesztivál keretében a Várostörténeti Múzeumban mutatják be a Horvay Jánosról, egy pécsi iparos család szobrászművésszé vált fiáról szóló emlékkötetet.