Nagy bajban a Pécsi Teke Sport Egyesület

Baranya megye ipari termelésben és exportban is utolsó.

Pécs városában számos olyan sportegyesület és szakosztály dolgozik, mely – leginkább anyagi – nehézségekkel küzd. Ugyan a labdarúgás lélektani jelentősége és reklámereje nem vitatható el, sok másik sportágban kiemelkedő eredményt érnek el a város sportolói. A sajnálatos MLSZ döntés kapcsán felvetődik a kérdés, hogy abból a keretből, amit egy NBI-es labdarúgó csapat fenntartása igényel, vajon jut-e azoknak a kisebb egyesületeknek, melyek jelenleg a fennmaradásukért küzdenek.  Ilyen például a Pécsi Teke Sport Egyesület is, akik nyílt levelét az alábbiakban közöljük.

hirdetés

Minden sportot kedvelőt, és pécsi szurkolót elszomorított az MLSZ jogerős döntése, mely szerint a Pécsi MFC a következő szezonban nem folytathatja abban a bajnokságban szereplését, melyet a csapat sportteljesítménye alapján megérdemelt. Az elégedetlen szurkolók körében megindult a bűnbakkeresés, és olyan kérdések megfogalmazása, melyekre nagy valószínűséggel kevesen ismerik a választ, a nagy nyilvánosság pedig soha nem fogja megtudni azt.

Eközben Pécs városában számos olyan sportegyesület és szakosztály dolgozik, mely – leginkább anyagi – nehézségekkel küzd. Ugyan a labdarúgás lélektani jelentősége és reklámereje nem vitatható el, sok másik sportágban kiemelkedő eredményt érnek el a város sportolói. A sajnálatos MLSZ döntés kapcsán felvetődik a kérdés, hogy abból a keretből, amit egy NBI-es labdarúgó csapat fenntartása igényel, vajon jut-e azoknak a kisebb egyesületeknek, melyek jelenleg a fennmaradásukért küzdenek. A több száz milliós költségvetés lefaragása egy szerényebb büdzsére életben tartaná a reményt sok olyan sportág számára, melyek eddig indokolatlanul mellőzve voltak városunkban, hogy talán ezek a csapatok is lélegzethez, támogatáshoz juthatnak.

Ezen egyesületek egyike a Pécsi Teke Sport Egyesület, mely elődeivel hosszú évtizedekre visszamenőleg eredményes, országos hírű férfi és női szakosztályt működtetett. Ez az egyesület 3 válogatott kerettagot mondhatott magáénak a hosszú évek során, és most arra a sorsra jutott, hogy a női szakág Siófokra menekült, mert Pécsett nem biztosított a csapat fennmaradása. Bármennyire és meglepő, az egyesület eredményes működéséhez és egészséges fejlődéséhez évi 3, azaz három millió forint elegendő volna. A tény azonban az, hogy az Önkormányzat Sport

Bizottságához benyújtott pályázatok évről évre eredménytelenül érkeznek vissza, minden képviselői törekvés a hagyományos sikersportok támogatásáról szól. A PSN Zrt. elérhetetlen és megközelíthetetlen, reménytelenségünket azzal fokozva, hogy nemrég a PEAC röplabdacsapatának támogatásától is elállt. Anyagi segítség nélkül az egyesület nem tudja megtartani pályáját, ezzel a versenyszerű és amatőr teke megszűnik nemcsak Pécsett, de – Mohács, Szentlőrinc, Komló után – egész Baranya megyében is.

A kérdések bennünk is megfogalmazódtak. Milyen viszonyban áll a labdarúgásra évente költött több százmilliós összeg és az az év 2-3 millió forint, amiből a pécsi tekesport fenntartható lehetne? Mit kell tegyünk azért, hogy egy NBI-ben szereplő egyesületi csapat tagdíja ne a terembérletre és a rezsire fordítódjon? Érdemes-e a csapat nevében a város nevét is viselni, vagy az csak a lakhelyünket jelentse? Akad-e Pécsett, vagy Pécs közelében olyan jóérzésű sportszerető támogató, aki ezt az – amúgy nevetségesnek mondható – összeget a tekére áldozza? Van-e esély arra, hogy a nagy húsos fazékból egy kis konc jut a kicsiknek is?

Ugyan a kérdések nagyon egyszerűnek tűnnek, mégsem adjuk fel a célunkat. Nem luxus körülményekre vágyunk, a mezünket ezután is magunk vesszük és mossuk, ugyanúgy befizetjük a tagdíjunkat, mint eddig. Mégsem szeretnénk, ha be kellene zárni az egyetlen pécsi tekepályát. Szeretjük a sportunkat, a városunkat. Küzdeni fogunk! – Nem valami ellen, hanem mellett!

Hajrá Pécs!
Sáska Gyula
m.b. elnök
Pécsi Teke Sport Egyesület