Nagy esők jönnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs riasztást adott ki a Szigetvári-, Szentlőrinci-, Pécsi-, Sellyei- és Siklósi járásra a várható nagy mennyiségű csapadék miatt.

hirdetés

Az OMSZ előrejelzése szerint, többfelé lesz jelentős vagy nagy mennyiségű csapadék amelynek területi eloszlása, mennyisége a szokásosnál jóval bizonytalanabb.

Kedd estétől összességében többnyire 5-30 mm csapadék várható, ezen belül a nagyobb mennyiség a Dunántúlon és az Alföld északi felén esélyesebb. Emellett helyenként ismétlődő intenzív záporokból – amelyeket dörgés, villámlás is kísérhet – rövid idő alatt akár 25-40 mm-t meghaladó csapadék hullhat, emiatt szerda éjfélig lehetnek olyan helyek az országban, ahol egy-másfél nap alatt a havi csapadékmennyiséget jelentősen meghaladó eső, záporeső hullhat.

A nagyobb térségre kiterjedő csapadékmezőkön belül vagy azok között a lokálisan (kisebb gócokban) előforduló zivatarokat a már említett csapadék mellett kis valószínűséggel néhol jégeső – 1-2 cm alatti jégmérettel – , és 30-55, kis eséllyel 60 km/h sebességet is meghaladó szélerősödés kísérheti.

Baranya megye öt járásában a várható felhőszakadás miatt rendelték el a másodfokú (narancs) riasztást.