Nagy üzletre készülnek a dílerek

Az év végi bulik idején talán még az év közben megszokottnál is több legális és sajnos gyakran illegális drog fogy. Dr. Szemelyácz János addiktológus azt javasolja: a szórakozni vágyók jelszava – bármiről is legyen szó – a mértékletesség legyen, ahogy az sem árt, ha legalább egyvalaki van, aki józanul ügyel a többiekre. A dílerek nagyot kaszálnának az év végén.
A mértékletesség nemcsak arra vonatkozik, hogy mit fogyasztunk, hanem hogy milyen őrültségbe megyünk bele a buli hevében, és arra is, hogy előre gondolunk a következményekre.

hirdetés

Ha valaki mindenképpen bódulatban szeretné tölteni a szilvesztert, akkor pusztán az alkohol legyen az a szer, amit magához vesz – javasolja a neves pécsi orvos. Szemelyácz János arra hívja fel a fiatalabb korosztály figyelmét, hogy ne a lerészegedés legyen egy buli fokmérője, mivel mértékletes szeszfogyasztás mellett az ember frissebb és a körülötte lévőkkel is figyelmesebb.

Kérdésünkre, hogy orvosi szemmel mégis milyen jellegű italokat érdemes előnyben részesíteni az évbúcsúztatás hevében, úgy válaszolt: mindenképpen a kisebb alkoholtartalmúakat igyuk, amelyeket lehetőleg nem egyszerre kell felhajtani, hanem szépen lehet kortyolgatni. Példaként a sört, a bort, vagy az üdítőt is tartalmazó, enyhébb összetételű koktélokat említette. Így el lehet kerülni a szervezet hirtelen megterhelését, továbbá a nem várt hatások megjelenését.

– Igen sokat tesznek a pálinka népszerűsítéséért. Ez még akkor is, ha az ital hungarikum, egy borzasztóan elhibázott hozzáállás. Nagyon rossz irány az, ha a fiatalokat a tömény fogyasztásához szoktatjuk hozzá, hosszú távon igen komoly egészségügyi következményei lehetnek – summázta gondolatait.

Szemelyácz János szerint ha társaságban egyvalaki józanul figyel a többiekre, akkor számos kellemetlenségtől, bajtól óvhatja meg barátait, ismerőseit. Néhány feles után – ha érezhető már, hogy baj lesz, akkor – ihatunk kávét, ami felpezsdíti a vérkeringést és fokozza a kiválasztást. Emellett ugyancsak jót tesz a sok (nem alkoholtartalmú) folyadék, például egy pohár száz százalékos narancslé is, amely C-vitamin tartalmának köszönhetően gyorsítja az alkohol lebontását, de érdemes ilyen helyzetben a friss levegőre is kimenni.

A fiatalok illegális, vagy azok hatásával megegyező, jelenleg még legális, tiltólistán nem szereplő szerek (például a designer drogok) használatának veszélyeiről szólva elmondta: ezek esetében nem lehetünk biztosak összetételükben, hatásukban sem. Abban viszont igen, hogy az év végéhez közeledve a drogkereskedők „nagy üzletet akarnak csinálni, és sokszor nem olyan szert fognak eladni, amilyet a vevõ várna”. Ez további veszélyeknek teszi ki az érintetteket – figyelmeztetett.

Nem mindegy a parti helyének megválasztása sem: házibuliban inkább biztonságban vannak az óévet búcsúztatók, mint egy nagyobb diszkóban, ahol nagyobb az esély arra, hogy áldozattá, vagy akár agresszorrá váljanak a fiatalok.