Nagykövetségek zárhatnak be

Sajnálatukat fejezik ki a tallinni magyar nagykövetség és a budapesti észt nagykövetség rövidesen várható bezárása miatt anyaországi és határon túli magyar kulturális, oktatási szervezetek, valamint magánszemélyek, akik a külképviseletek minél hamarabbi újranyitásában bíznak – közölte az MTI.

hirdetés

“Mi, az alulírott, Észtországgal hagyományosan szoros, sokrétű és kiterjedt kapcsolatot tartó intézmények, szervezetek és magánemberek, ez év júliusában megdöbbenéssel értesültünk a magyar kormánynak a tallinni magyar nagykövetség bezárásáról hozott döntéséről, valamint az ezután értelemszerűen bekövetkezett észt válaszlépésről” – áll az MTI-hez az ELTE Finnugor Tanszéke által hétfőn eljuttatott nyilatkozatban.

Magyarország, Finnország és Észtország közösen visel felelősséget a kis finnugor népek támogatásában; a nagykövetségek hiánya ezt a munkát is megnehezíti – hangsúlyozzák. A nyilatkozat emlékeztet arra, hogy a legutóbbi hírek szerint a kormány erősíteni tervezi a magyar-észt nyelvi és kulturális együttműködést.

A dokumentumot többek között a Pécsi Tudományegyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének Finnugor és Magyar Nyelvtörténeti Szemináriuma is aláírta.