Nagyobb hangsúlyt kapnak a nemzetiségek

A most testületet alakító örményekkel együtt immáron tízre bővült kisebbségi önkormányzatokat, s nemzetiségeket a jövőben nagyobb hangsúllyal kezeli a városháza. Mindezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a Nemzetiségi Tanács megalakítása mellett nemzetiségi tanácsnok kezdte meg a munkáját Erb József önkormányzati képviselő személyében.

hirdetés

Mint az ismert, Pécsett rendkívül színes a nemzetiségi kultúra, hiszen a város adottságai nyomán itt több kisebbség is békében megfér egymás mellett. Éppen ez indokolta évekkel ezelőtt a Kisebbségi Tanács intézményének felállítását, s kisebbségi tanácsnok kinevezését. A választások óta Pécsett ezek helyett hozták létre a – névre is szebben csengő – Nemzetiségi Tanácsot, s nevezték ki Erb Józsefet nemzetiségi tanácsnokká.

Mint azt a Fidesz önkormányzati képviselője elmondta, feladataikat tekintve hasonlóan működnek majd, mint a korábban is meglévő intézmények, azonban minőségben tovább kívánják fejleszteni a nemzetiségekkel kapcsolatos munkát. A tanács például rendszeresen ülést tart majd, amelyen minden kisebbségi önkormányzat képviseltetheti magát, terjesztheti elő javaslatait, ötleteit. Emellett a tanácsnok szerepe is erősödik, hangsúlyosabbá válik az elképzelések szerint.

A választások után felkért Erb József lapunknak azt mondta, mindenképpen folytatni kell a megkezdett munkát, ám szükség van a nemzetiségekkel kapcsolatban szorosabb, közvetlenebb viszonyt ápolni, mindenképpen nagyobb szerepet kell számukra biztosítani mind kulturális, mind társadalmi tekintetben.

Erb József azt mondta, nem feltétlenül pénzügyileg kell támogatni a pécsi kultúrát színesítő nemzetiségieket, hanem művészeti rendezvényeiknek kell – szó szerint is – teret adni. Példaként megemlítette: egy-egy kiállításnak, koncertnek, táncos estnek a város például rendkívül kedvezményesen, vagy akár ingyen biztosíthat helyszínt, nyújthat szakmai támogatást. Utóbbira például a legkisebb önkormányzatok a papírmunkák terén is számíthatnak: a városháza szakembergárdája segítségükre sietett, így az adminisztrációs feladatok terén máris megkönnyebbülhetett egyik-másik kis testület.

A jövő mindenképpen arról fog szólni, hogy Pécsett az eddigieknél is jobban, erőteljesebben domborodjon ki az itt, velünk együtt élő nemzetiségiek jelentősége, kultúrája, s mind több pécsi polgár vehessen részt eseményeiken, programjaikon. Ezzel együtt a döntéshozásban is támaszkodnának a nemzetiségiekre, számítanának javaslataikra, véleményükre – tette hozzá Erb József.