Nagyon készül Baranya

A Duna áradása miatt a Baranyához tartozó partok mentén ma is intenzív árvízvédelmi munka folyt. A mohácsi árvízvédelmi szakaszon, vagyis a folyó jobb partján, továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, viszont a bal parton, a Baja-Margitta szigeti árvízvédelmi területen, amelyhez a Mohácsi-sziget is tartozik, másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el – közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal sajtóközleményben.

hirdetés

“Belvízvédelem vonatkozásában a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kölked-bédai szakaszán változatlanul elsőfokú belvízvédelmi készültség van elrendelve.

A vízállás Mohácsnál ma, június 8-án 14 órakor 821 cm volt, amely az elmúlt 24 órában 43 cm vízszint emelkedést jelent. A Duna tetőzését az előző napokhoz hasonlóan csütörtökre várjuk, viszont ennek mértékét és hibasávját a szakemberek 10-10 cm-rel emelték. Ennek oka, hogy a folyó főváros feletti szakaszán is emelésre kerültek a tetőzési szintek. Így a rendelkezésre álló információk alapján Mohácson a Duna tetőzése előreláthatóan 950 ± 25 cm értékkel, Dunaszekcsőn 960 ± 25 cm értékkel következik be. Ennél pontosabb adatok a komáromi tetőzés ismeretében határozhatóak meg.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság a Duna baranyai szakarára is hajózási tilalmat rendelt el, így a mohácsi határkikötő lezárásra került. A mohácsi komp változatlanul közlekedik, a dunaszekcsői komp viszont mától nem jár. A közúti forgalomban nincsen korlátozás.

Dunaszekcsőn ma helyiek és nagyszámú önkéntes folytatta a védelmi vonal kiépítését. A községben a gát készültségi szintje meghaladja a 90%-ot. A település polgármestere velem, mint a megyei védelmi bizottság elnökével, egyeztetve úgy döntött, hogy június 9-én, vasárnap pihenőnapot tartanak és hétfőn befejezik a gátépítést. Bár községben az árvízi készültség előkészületeit befejezték, a gátak kiépítésre kerültek. Itt a továbbiakban a gátak állapotának ellenőrzésére, az árvízi jelenségek figyelésére, szükség esetén azok elhárítására kerül sor. Mindkét településen megszervezték az éjszakai ügyeletet, a gátak folyamatos figyelését. Újmohácson jelenleg 400 személy áll rendelkezésre, felkészülve a későbbiekben esetleg indokolttá váló védelmi munkálatok elvégzésére.

Ahogy az elmúlt napokban terveztük, elértük a gátak kívánt magasságát. Dunaszekcsőn és Bárban a gátakon ma is sokan dolgoztak és sokan segítették a védekezők ellátását. Köszönöm erőfeszítéseiket, kitartásukat és összefogásukat. Köszönöm a települések vezetőinek hatékony szervező munkáját, a védelmet irányító hivatásos állomány munkáját.

P é c s, 2013. június 8.

Dr. Hargitai János,
a Baranya Megyei Védelmi Bizottság