Nagyon megszerették az elpusztult zebracápát

Egyelőre még nem tudni, miért pusztult el a hónapok óta Pécsen elő zebracápa májusi nyitóhétvégén. A zoo dolgozói ugyanakkor megszerették az intelligens állatot. 

hirdetés

A Pécsi Állatkert közleménye szerint minden odafigyelésük, gondoskodásuk, igyekezetük ellenére szombaton elpusztult az akváriumban február óta élő zebracápa. Az állat elpusztulása után azonnal felvették a kapcsolatot külföldi akváriumokkal, hogy segítséget kérjenek annak meghatározásához, hogy miért pusztult el az állat. Külföldi kollégák javaslatára az állatból Magyarországon szövetmintákat vesznek, amelyeket egy holland specialistához juttatnak el. Bíznak abban, hogy a patológiai vizsgálatok feltárják az elhullás okát.

cápa gal12

Mint az a közleményből kiderül, a pécsi példány különösen hozzánőtt a gondozók szívéhez és minden kollégát mélyen érintett elvesztése. Az állat nagyon hamar kézből evett, pozitívan fogadta a kollégák közeledését, igényelte a búvárok társaságát és az utóbbi időben már szinte kikövetelte magának az etetések utáni simogatást, hasvakarást is.

Az állat az elmúlt időszakban betegség jelét nem mutatta, rendszeresen és kielégítően táplálkozott, növekedése megfelelő volt. A környezet kialakítása minden előírásnak megfelelt.

A zebracápák a legintelligensebb cápafélék közé tartoznak, könnyen alakítanak ki kapcsolatot a gondozókkal és egyszerűbb feladatok megtanulására is képesek, amelyek megkönnyítik gondozásukat és az esetleges orvosi vizsgálatok lefolytatását is lehetővé teszik.