Nagypályás csalók ellen emeltek vádat Pécsett

Nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség két nő ellen, akik európai uniós támogatás ígéretével csaltak ki pénz mintegy száz embertől, több mint 19 millió forint értékben – tájékoztatta a Baranya Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

hirdetés

A vádhatóság közleményében azt írta, hogy a két nő egy hitelközvetítő irodával kötött megállapodás keretében kínált pénzügyi szolgáltatásokat. A vádlottak 2013-ban határozták el, hogy valós szolgáltatás mellett ténylegesen nem létező pályázati lehetőségeket is kínálnak az ügyfeleknek.

A két hitelközvetítő azt állította, hogy olyan kedvező kamatozású, könnyített hitelbírálatú vállalkozásfejlesztési hitel lehetőségéről tud, amely az uniós támogatások év végén bennragadt összegének szétosztásából származik. Azt mondták, hogy a hitelt csak úgy lehet igényelni, ha az ügyfelek a pályázat meghirdetése előtt rendelkezésre bocsátják a pályázati anyagot, illetve ügyintézésre, illetékre 200 ezer forintot adnak.

A vádlottak számos esetben valótlan tartalmú számlát, okiratot állítottak ki, az átvett pénzt pedig a saját céljaikra fordították.

A két nő 2013 áprilisa és 2014 decembere között összesen mintegy száz embert tévesztett meg, az általuk okozott kár több mint 19 millió forint, sértettenként 100-500 ezer forint – áll a közleményben.