Nálunk találkoznak a diákszínjátszók

Pécs, Baranya megye és a régió legkitűnőbb diákszínjátszó csoportjai mutatkoznak be a csütörtöktől a Bóbita Bábszínházban a „Dráma és Színház Játékon innen és túl” címet viselő drámapedagógiai sorozat keretében Pécsett. Az eseményt Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója nyitotta meg.

NÉZZEN FIATAL SZÍNÉSZEKET! KLIKK IDE!

Az Apolló Kulturális Egyesület a drámapedagógiai sorozatában egy esztendőn keresztül foglalkozik partneriskoláiban tanuló diákok tehetséggondozásával színjátszó foglalkozások, beavató színházi események, képességfejlesztő drámajátékok és más színházpedagógiai tevékenységek keretében. A célra 40 millió forintnyi hazai uniós forrást is sikerült nyernie a szervezetnek.

Mint azt Belénessy Csaba (második képünkön), a távirati iroda pécsi kötődésű vezérigazgatója a rendezvény megnyitóján elmondta: elsősorban a rendező Bagossy László kérésére és barátjaként érkezett a rendezvényre. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nagy csodálója a színháznak, a művészetnek, a kultúra minden formájának.

 

A vezérigazgató elmondta: a színjátszás világa azért nagyon fontos, mert megtanítja beszélni az embert. „Megtanulunk megjelenni, megtanulunk nem hasra esni, megtanulunk gátlások nélkül kiállni egy közösség elé” – így Belénessy Csaba. Elmesélte: a hatvanas években ő maga is belépett egy diákszínjátszó körbe, s ez nagy hatással volt arra, hogy önmaga saját világának értékelését és mások megítélését is segítse általa.

A most útjára indított projekt egyébként az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló programsorozat, melyben több mint 7 közoktatási intézmény diákjai vesznek részt tehetséggondozó, színházi nevelési, drámapedagógiai, óvodapedagógiai, beavató-színházi, képességfejlesztő foglakozásokon.