Kisebb vagyont isznak el a fiatalok + VIDEÓ!

Körülbelül napi tízezres „veszteséggel” kell számolniuk azoknak, akik belehúznak a nyári fesztiválszezonba – jegy és utazás nélkül, természetesen. Most startol a Rockmaraton, eddig már lefutott a VOLT Fesztivál és az EFOTT is. Utánajártunk, hol mennyiért lehet(ett) piálni.

hirdetés

Nézze meg, hogyan indult a Rockmaraton!

 

Ha valaki nem figyel eléggé, vagy elragadja a parti hangulat, egy kisebb vagyont képes szinte észrevétlenül elinni, elenni a nyári fesztiválokon néhány nap alatt. A helyzetet bonyolítja, hogy a rendezvények házirendje alapján, vízen kívül nem sok iható folyadékot vihetnek be a fesztiválozók.

Az árak tekintetében eddig a VOLT Fesztivál vitte a prímet.

400 forint volt egy sör, és csak helyit lehetett kapni, ásványvízből csak fél literest tartottak 290-ért – elevenítette fel memóriáját egy fesztiválozó. Egy sima kávé ára is közelített a 400 forinthoz, egy minden extra nélkül tálalt hot dogért 650 pénzt kértek a kereskedők. A röviditalok felese négycentes volt, a kommerszebb italok is 800 forintnál kezdődtek, a plafon pedig, hát az elég magasan volt.

A messzi Sopronban, ha valaki nem sátrazni akart (mivel az ingyen, mármint benne volt a belépő árában), egy panzióban napi 5000 pengőt fizethetett személyenként és éjszakánként, hotelben a tarifa ez esetben 12 ezer forint volt.

Az utolsó pillanatban, tehát a fesztivál bejáratánál megvett hetijegy 28 ezer, míg a napijegy majdnem 11 ezer forint volt.

Néhány, általunk megkérdezett fiatal az idei EFOTT áraival is elégedetlenkedett: sokallták a négydecis sörért elkért 400, s a legolcsóbb rövidekért felszámított 600 forintot. Ennyibe fájt ugyanis a „gazdaságos” ivászatot előnyben részesítők körében igen népszerű, Fény nevű ital. Az áldás egy szódásszifonból jön CO2-vel durvítva, leginkább vodka formájában, valamilyen szörpös alapra.

Ezt egy kocsmában 200-300 forintnál drágábban nem szokták adni – fejtette ki véleményét a fesztiválról frissen hazatért forrásunk.

Tovább! 330-ba egy félliteres üdítő, az ugyancsak ötdekás ásványvíz pedig 220-ba került. A virsli-sültkrumpli kombó 700 volt, de a madárétkűeknek volt mini melegszenya is 300 forintért.

Egy egyetemi fesztiválnak nem lenne szabad ilyen drágának lennie – összegzett forrásunk. A fesztivál helyszíni jegyárai: 19.000 a heti- és 3000 a napijegy.

A Rockmaraton szervezői a jelek szerint a válságot is bekalkulálták az árszabásba. A malomvölgyi őrület ideje alatt este hétig 250-ért mérik a sör korsóját, utána 390-ért. A kóla decije nyolcvan forint, a legolcsóbb rövidital pedig, egy minőséginek mondott törkölypálesz 4 cent 350-ért. Másfél literes ásványvizet ezen a fesztiválon sem lehet kapni, és bár idén még nem próbáltuk, de tavaly hétszáz forinttól már jókat lehetett enni.

A hetijegyért 14.990 forintot, a napijegyért 4990-et pengethetnek a bulizni vágyók.

Nagyjából ez azt jelenti, hogy a reggeltől estig tartó sörözés egy 5 ezrest legalább elvisz, ehhez jön még a tömény, meg az elemózsia. Gyors fejszámolás szerint, ha valaki a fenti fesztiválok mindegyikét végigpartizta, ez összesen jóval több mint 200 ezer forintba került, s ebben nincs benne az utazás költsége. Egy négyfős csapatnak autóval jóindulatú 6 literes fogyasztással számítva, személyenként 600 forintba kerül 100 kilométer megtétele. A vonatot és a buszt pedig ne is említsük.

És még jön a Sziget és a Balaton Sound és így tovább…