Napkollektor: melegvízre megéri

Félidejénél jár az a pályázat, amelyen december végéig állami támogatást nyerhetnek családi házak tulajdonosai és a 12 lakásosnál kisebb társasházak napkollektorok telepítésére. A beruházás néhány év alatt megtérülhet, ha a rendszert melegvíz előállítására használják – mondja a szakértő.

hirdetés

Október végén indult az a pályázat az Új Széchenyi terven belül, amelynek keretében napkollektoros rendszerek telepítését támogatja az állam összesen hárommilliárd forint értékben. A lehetőséget lakástulajdonosok ragadhatják meg, függetlenül attól, hogy a lakásuk milyen technológiával épült. A családi ház tulajdonosok mellett a legfeljebb 12 lakásos társasházak is pályázhatnak, de csak akkor, ha minden tulajdonos részt vesz abban.

Az állam a beruházás felét téríti meg, de legfeljebb 800 ezer forintot juttathat az igénylőknek. Mint azt az egyik pécsi, épületgépészettel foglalkozó vállalkozás szakembere lapunknak elmondta, a napkollektorok a Napból érkező sugárzó energiát alakítják át hőenergiává, mely az épületben többféle célra is felhasználható. Leggyakrabban a háztartásban a használati melegvizet szolgáltatják így, ritkább esetben fűtésrásegítés is elérhető segítségével.

Egy teljes rendszer kiépítésének ára függ a használat módjától, s az épület nagyságától. Általánosságban elmondható, hogy a melegvizet felhasználók számától függően, 3-10 fő között 900 ezer és másfél millió forint között van a teljes rendszer kiépítésének költsége.

A megtérülés kapcsán megtudtuk, hogy a melegvizes rendszerekkel egy négy-öt fős család évi 30-40 ezer forintot tud megtakarítani a gázbojler költségeihez képest, azaz 18-20 évig tart a megtérülés. Aki előtte villanybojlert alkalmazott, annak elegendő 9-10 év ehhez. A mostani pályázattal azonban a megtérülési idő megfeleződhet, azaz 4-8 év alatt is visszajöhet a befektetett pénz a spórolással.

A pályázatról érdemes tudni, hogy a kivitelezést csak az ÉMI, azaz az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. által regisztrált vállalkozó végezheti (a cégek listája megtalálható a kivitelezok.emi.hu honlapon). Emellett érdemes rá készülni, hogy a támogatást csak a kivitelezés után, számla ellenében utalják a nyertesnek, azaz utófinanszírozású.

A pályázatokat december végéig lehet benyújtani, s minden, ezzel kapcsolatos információ megtalálható az uszt-napkollektor.hu internetes címen.