Naponta 3-400 migráns szorul orvosi ellátásra

Naponta átlagosan 300-400 illegális bevándorló kap a rendőrségtől egészségügyi ellátást – közölte a rendőrség vezető főorvosa hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

hirdetés

Sipos Edina elmondta: minden megyei szerv működtet egészségügyi szolgálatot, az érintett térségben a megyei főkapitányság mellett a határrendészeti kirendeltségen és a röszkei határ mentén is van ilyen egység.

Közölte: minden, hozzájuk panasszal forduló migránst ellátnak, amennyiben ez lehetséges, akkor helyben, ha nem, akkor a területileg illetékes intézménybe szállítják a bevándorlót.

Az időjárás változásával a betegségek is változtak, míg korábban a kiszáradás, a kimerültség és az ájulásos rosszullétek voltak jellemzőek, addig most, miután hidegebbre fordult az idő, a felső légúti megbetegedések a gyakoriak – mondta Sipos Edina.

A főorvos megerősítette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábbi állásfoglalását, miszerint nincs járványveszély, de járványügyi kockázat van.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője arról szólt, hogy idén eddig 167 740 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, ebből tegnap 2203 ember ellen. Hétfőn eddig 1552 tiltott határátlépés történt és 8 embercsempészt kaptak el.

A Nyugati pályaudvarnál mintegy 50, a Keleti pályaudvarnál csaknem 250 illegális bevándorló tartózkodik. Az autópályák és a vasúti vonalak jól járhatóak – tette hozzá.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója közölte: 155 443 menekültjogi kérelmet regisztráltak eddig az idén, vasárnap ez a szám 2204 volt, hétfőn pedig 12 óráig 1178. Hozzátette: 10 regisztrációs ponton regisztrálnak folyamatosan a munkatársaik.

Balázs László az MTI kérdésére elmondta: Röszkén az 1-es gyűjtőhelyről a hétfő délelőtti órákban többen el akarták hagyni a helyszínt, azonban ezt előállítottként nem tehették meg, és rendőri kordon felállításával megakadályozták. Kényszerítő eszköz, erőszak alkalmazására nem volt szükség – hangsúlyozta.

A tájékoztatót követően a rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a sajtótájékoztatóval egy időben ismét megpróbálta elhagyni a röszkei gyűjtőpontot egy néhány száz fős csoport.