Ónos eső: vigyázzunk az utakon!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokú (piros) riasztást adott ki Baranya megye négy járására: a bólyi, a pécsváradi, a siklósi és a mohácsi járásokra.

hirdetés

Frissítve (22:10)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokú (piros) riasztást rendelt el Baranya megyében a Bólyi, Pécsváradi, Mohácsi és Siklósi járásban az ónos eső miatt. A többi járásban másodfokú (narancs) riasztás van érvényben.

Az előrejelzés szerint,– különösen a piros – riasztással érintett területen több órás ónos esőre lehet számítani, amelynek mértéke meghaladja az 5 millimétert.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei folyamatosan takarítják az utakat, a sózásnak köszönhetően az utak járhatóak. A megyében járhatatlan út, vagy elzárt település nincs.

ónos eső

A Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. munkagépei folyamatosan takarítják az M6-os autópálya Baranya megyei szakaszát, az autópálya só nedves, latyakos, de jól járható. az autópályán elakadt jármű nincs.

A Biokom Kft. tájékoztatása szerint, a munkagépeik folyamatosan tisztítják a városi úthálózatot. Az időjárásnak megfelelően az utak járhatóak, a kis utcák helyenként a közlekedési eszközökkel nehezen megközelíthetőek.

A Tüke Busz Zrt. 34, a 34A és a 35-ös jelzésű járatai csak a Pálosokig szállítják az utasokat. A Pécs-Somogyból az aknák felé már nem közlekedik járat.

A Pannon Volán Zrt. járatai, valamint a vonatok késés és fennakadás nélkül közlekednek.

Az OMSZ szerint, a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén a kiterjedt, intenzív ónos eső sokfelé erős jegesedést okoz, ezért több megyében a legmagasabb fokozatú (piros) riasztás van érvényben. Az ónos esőt főként a főváros térségében és az Észak-Dunántúlon a vasárnap hajnali órákban fagyott eső, majd havazás válthatja fel. A csapadék vasárnap délután nyugat felé elhagyja hazánkat.

ónos eső

Frissítve (20:48)

Az ónos eső zónája elérte a Dunántúl északi területeit: Mosonmagyaróvár, Csorna, Szombathely, Sárvár, Ajka, Veszprém, Körmend, Keszthely, Tapolca, Szántód, Pécs és Szekszárd, valamint keleten Kiskőrös, Kiskunhalas és baja környékén ónos eső esik – olvasható az Útinform facebook oldalán.

Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, a leghidegebbet Ajkán (-6 és -2 C fok) mérték.

Az autópályák burkolata sónedves.

A főutak a Dunántúlon sónedvesek, Ajka térségében jeges szakaszokra is számítani kell. A déli országrészben Kiskunhalas és Baja környezetében havas a burkolat, máshol száraz.

Az alsóbbrendű úthálózat is sónedves a Dunántúlon. Csorna, Pápa, Ajka és Körmend környezetében jeges, Kiskunhalasnál és Bajánál havas a mellékutak burkolata.

Országszerte jó a látótávolság, Lenti környezetében 100–300 m közé csökkent a belátható útszakasz. Erős széllökéseket Tatbánya, valamint Solt, Kiskunhalas és Baja környékéről, valamint az M6-os autópályán a tengelici szakaszról jelentettek.

Frissítve  (17:30)

Az előrejelzés szerint, a következő órákban a lehulló ónos eső mértéke meghaladhatja az öt millimétert. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai kérik, hogy mindenki fokozott óvatossággal közlekedjen, és csak előzetes tájékozódást követően induljon útnak.

2011-12-18_15-00-01_27

Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek ajánlott telepíteni a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását és érdemes figyelemmel kísérni a katasztrófavédelem Facebook oldalát, illetve honlapján közzétett információkat is.