Jótékonykodhatunk a világnapon

A Nemzetközi Hospice Ellátás Világnapjának keretén belül ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány, ebből az alkalomból októberben ünnepi programsorozatot szerveznek.

hirdetés

Minden év októberének második szombatján ünneplik a világon a Hospice és Palliatív Ellátás Világnapját. Az 1984-től megrendezésre kerülő rendezvény azért jött létre, hogy szervezők a hospice-mozgalom szellemi és anyagi támogatásának bázisát szélesítsék, és világszerte felhívják a figyelmet az általuk megteremtett „méltóságteljes életvégi állapot biztosításának” fontosságára.

Az ingyenesen dolgozó hospice-mozgalom – így Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány is – nem a betegek gyógyításával foglalkozik, hanem a gyógyíthatatlan, életükről már lemondott emberek fájdalmainak csillapítását, komfortérzetük javítását, lelki gondozását tartja szem előtt.

A magányos halálnál nincs rosszabb
A magányos halálnál nincs rosszabb

Az alapítvány ünnepi programja október 7-én veszi kezdetét a Művészetek Házában, a nemzetközileg elismert hospice szakemberek által írt Csak hull a könnyem című könyv bemutatójával. A könyv témája a gyász, annak feldolgozása, és az újrakezdés. A könyvet az alapítvány elnöke, Dr. Csikós Ágnes és Ungi Szilvia klinikai szakpszichológus mutatja be.

A rendezvény ingyenes, a könyvet pedig a helyszínen kedvezményesen lehet megvásárolni. A befolyó összeget az alapítvány a gyógyászati segédeszközeinek felújítására fordítja.

A tavalyi Hospice Világnap is a gyerekek bevonásával zajlott
A tavalyi Méltóság Mezeje is a gyerekek bevonásával zajlott

Október 11-én rendezik meg a pécsi alapítvány Méltóság Mezeje nevű egyórás zenés-művészeti programját az Északi Várfalsétányon, amelynek keretén belül fellép Pécs Város Mazsorett Együttese, a Szieberth Róbert Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptáncegyüttese és versmondói, a Gyárvárosi Gyermek és Ifjúsági Fúvószenekar, az Agócsy László Zeneiskola fúvósai, valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola drámaképzős tanulói.

A rendezvényt követően a fellépők és a résztvevők közösen nárciszokat ültetnek, a virág a daganatos betegek és az őket gondozók jelképe.

A jelképes nárciszültetés sem maradhat el
A jelképes nárciszültetés sem maradhat el

A Hospice világnapot az alapítvány egy nagyszabású jótékonysági koncerttel zárja a PTE Aulájában. Az ingyenes koncerten fellép a PTE I. sz. Gyakorló Általános Iskola Campanella Gyermekkara és a Cantissimo Szülők Kórusa, a Testvérvárosok Terei Általános Iskola Kórusa, a Nyugdíjas Pedagógusok Barátság Kórusa, a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium Vegyeskara, a Voisingers, a Wing Singers Gospel Choir és a Vivat Bacchus is.

Az est zárásaként pedig a kórusok közösen fogják elénekelni az erre az alkalomra írt Hospice Dalt, amely sehol máshol nem volt eddig hallható. A megrendítő dal zeneszerzője Balásy Szabolcs, szövegét pedig Moravetz Levente írta. A koncert konferansziéja Sólyom Katalin színművésznő lesz.

A helyszínen 1000, 2000, vagy 5000 forintos támogató kártyák vásárolhatóak, melyekkel a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány munkáját segíthetik az adakozó kedvűek.