NAV: bármikor jöhetnek

Nem egyszerű az eligazodás a pénzügyek terén.

A NAV baranyai végrehajtói az online pénztárgépek adatait rendszeresen felhasználják a helyszíni eljárásokban. Az információk elemzését követően gyakran az operatív és a jövedéki ellenőrzéssel egyidejűleg foglalják le a kasszában lévő készpénzt.

hirdetés

A nap bármely szakában számíthatnak a vállalkozók a NAV megjelenésére, hiszen a végrehajtók a helyszíni eljárások ütemezésénél figyelembe veszik az érintett adózók tevékenységi körét és az üzletek nyitvatartási idejét is.

Az online adatok elemzése lehetővé teszi, hogy a hivatal munkatársai  abban az időszakban keressék fel az adóst, amikor a kasszában levő összeg fedezetet nyújthat a tartozásra. Ha a lefoglalt összeg mégsem elegendő, akkor a végrehajtók akár a teljes árukészletet illetve az üzletben található egyéb ingóságokat is lefoglalhatják.

Az online pénztárgépektől érkező információk segítségével négyszeresére nőtt a készpénz foglalások száma Baranyában.

Az ilyen formában beszedett összegek nem csak a hátralékot csökkentik, hanem pozitív  hatással vannak a fizetési hajlandóságra is, hiszen sok esetben előfordult, hogy a több éve hátralékos adózók a rendszeres készpénzfoglalás hatására a fennmaradó hátralékot önként befizették.