NAV: fantomcégek, fiktív számlák a fókuszban

A 2009-es évhez képest több mint három százalékkal csökkentek a régióban az adóbevételek; ez egyrészt a kedvezőbb adójogszabályok és a válság máig tartó hatásai miatt következett be. Idén elsősorban a látszólag veszteséges, gyakran székhelyet változtató, számlagyárként működő cégek számíthatnak ellenőrzésre.

hirdetés

Mint az a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya Megyei Adóigazgatósága által tartott közös évértékelő sajtótájékoztatón kiderült, a régióban összesen 264 milliárd forintot fizettek be kiemelt adónemek címén a cégek és a költségvetési szervek. A szám több mint három százalékkal marad el a 2009-es adatokhoz képest, ami elsősorban a társaságok nehéz gazdasági helyzetével, s a kedvezőbb adóterhekkel magyarázható.

Mint azt Beke Ibolya megyei igazgató elmondta, még mindig Baranyában fizetik a legtöbb közterhet a régió három megyéje közül, dél-dunántúli bevételük közel fele térségünkből származik. Kiderült: a legtöbb adónemben a bevétel 4-8 százalékot csökkent, de az áfaemelés és az EVA-változások miatt e két területen több pénz folyt be. Utóbbi adókulcsát 25-ről 30 százalékra emelték, amely a korábban népszerű vállalkozói forma iránti érdeklődés hanyatlásához is vezetett.

A szervezet idei tevékenységével kapcsolatban elhangzott: az ellenőrzések fókuszában a költségvetési bevételekre legnagyobb kockázatot jelentő gazdasági társaságok állnak majd; emellett idén is komoly kontroll alatt tartják az induló vállalkozásokat, hiszen a fantomcégek kiszűrése éppen a megalakulásukkor végezhető el a leghatékonyabban.

A kiválasztás során leginkább azok a cégek számíthatnak ellenőrzésre, amelyeknél elmaradnak a bevallások, gyakran cserélnek székhelyet, változtatják tulajdonosi körüket, nagyobb adóhátralékot halmoznak fel, s tartósan veszteségesen működnek.

A szigor nem kíméli majd a korábban vizsgált adóelkerülők, fantomcégek tulajdonosai által alapított új cégeket sem, s górcső alá veszik azon társaságokat is, melyek tulajdonosai alacsony adókulcsú (offshore) államok valamelyikében találhatók.

A fiktív számlázásokat, körbeszámlázási ügyleteket a bevallások utólagos vizsgálata során derítenék fel, az adóhivatal kiemelt feladata lesz idén is a vagyonosodási vizsgálatok lefolytatása. A szektorok tekintetében a nagykereskedelmi, szolgáltató, s őrzés-védelemmel foglalkozó, valamint a tanácsadói, vagyonkezelői társaságok számíthatnak kiemelt figyelemre.