NAV: luxusban élt és fegyverkezett a bűnszervezet feje

A NAV pénzügyi nyomozói egy napon két bűnszervezetet számoltak fel. Egymilliárd forintot meghaladó értékben foglaltak le készpénzt, ingatlanokat és járműveket; több mint hatvan bankszámlát zároltak. A két ügyben 34 gyanúsítottat hallgattak ki, nyolcan vannak előzetesen letartóztatásban.

hirdetés

Ugyanazon a napon az ország két régiójában is rendkívüli akciót hajtottak végre a NAV munkatársai. Dél-Dunántúlon és Észak-Alföldön olyan, munkaerő-kölcsönzésre szakosodott bűnszervezeteket sikerült felszámolni, amelyek sem munkavállalói járulékokat, sem áfát nem fizettek a NAV szerint. Mindeközben a jóhiszemű munkavállalók mit sem sejtve ugyanabban a beosztásban, ugyanazon a helyen dolgoztak, csak papíron szervezték át őket.

fegyverek

A dél-dunántúli pénzügyi nyomozók, pénzügyőrök és adórevizorok kommandósokkal és informatikusokkal kiegészülve Baranya és Pest megyében, negyvenöt helyszínen csaptak le.

Dr. Kuperczkó Adrienn, a NAV sajtóreferense szerint a lebuktatott bűnszervezet csaknem két és fél milliárd forinttal károsította meg a költségvetést. A szervezet egyik irányítójának lehetett félnivalója, luxusban élt és a rajtaütéskor párnája alól éles lőszerrel töltött lőfegyver került elő.

Névtelen 2

A gyanú szerint a bűnszervezet huszonhat, baranyai és budapesti székhelyre bejelentett cégből álló láncolatot használt arra, hogy a több ezer munkavállaló után megspórolja a fizetendő adókat, és járulékokat, illetve az általuk nyújtott szolgáltatás utáni áfafizetést elkerülje – takarítási és vagyonvédelmi feladatok ellátására szerződtek. Papíron munkaerő-kölcsönző társaságokhoz jelentették be a dolgozókat, majd ezeket a társaságokat körülbelül félévente lecserélték (eltüntették), hogy így kerüljék el az adófizetést – mondta a referens.

A pénzügyi nyomozók körülbelül egymilliárd forint értékben zároltak 34 bankszámlát, üzletrészeket, ingatlanokat – többek közt egy működő húsüzemet is. Lefoglaltak 71 gépjárművet -nagy értékű luxusautókat, raliautókat -, 17 vízi járművet – például motorcsónakot, jachtot, jetskit -, quadokat, targoncát, lakókocsit és egy drónt is.

Csak a baranyai akció során 23 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük hatan előzetes letartóztatásban vannak. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár húsz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei munkaerő-kölcsönzésre szakosodott bűnözői kör 1,2 milliárd forint éves bevételre tett szert, miközben adót és járulékot nem fizetett. Az eddigi adatok szerint minimum 220 millió forint áfát csaltak el.