NAV-os mobilmizéria: jogos

A hatályos szabályok szerint a mobiltelefonok tárolói után is jogdíjat kell fizetni, és a kereskedő csak jogtiszta terméket árulhat – írja a távirati iroda.

hirdetés

Két napja a Wikitech eredeti híradása alapján számoltak be a nagy magyar hírportálok is arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) ellenőrzéseket tart a nagy műszaki áruházakban, és itt – többek között – azt is vizsgálják, hogy a kínált telefonkészülékek után megfizették-e az úgynevezett üreshordozó-díjat, amelyet az elektronikai eszközök szabad tárkapacitása után kell megfizetni.

A Wikitech kissé hisztérikusra és hangulatkeltőre fogalmazott, többször frissített tudósítása alapvetően helytállóan vázolja a helyzetet: a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis „…olyan adathordozó után kell jogdíjat fizetni, amely üres. Így a telefonok belső memóriája után is. A befizetést az IMEI-számhoz kötik, és az alapján ellenőrzik. Az ellenőrök sorra járják a nagy szupermarketeket, és rövid ellenőrzés után, ha a készülék IMEI-száma nem szerepel az adatbázisban, már viszik is a telefont.”

De a híradásban itt következik egy olyan pont, ahol a jogdíjak beszedésében érdekelt szerzőijog-képviseleti szervezet, a közös jogkezelő Artisjus, illetve a Wikitech tudósítója már nem értenek egyet – egy lényeges kérdésben tér el az álláspontjuk.

A Wikitech szerint: „A dologban az a szép, hogy a telefonok memóriája NEM ÜRES, ugyanis azon foglal helyet az operációs rendszer. De ezt az anomáliát nem rendezte évek óta az Artisjus, így a NAV emberei a jogszabályokat követve helyesen járnak el.”

Az Artisjus viszont nem így látja saját felelősségük kérdését, ezért ma közleményben fejtették ki álláspontjukat.

Pontokba szedve jogkezelő fő megállapításai:

– az Artisjus saját adatbázisára támaszkodva meg tudja mondani és meg is mondja a NAV-nak, hogy mely készülékek után fizették meg a jogdíjat és melyekre nem – ezt maguk a kereskedők is ellenőrizhetik
– a mobiltelefonokra kirótt üreshordozó-díj nem új, már évekkel ezelőtt bevezették, éppúgy a szabad másolás lehetőségének biztosítása miatt, mint az egyéb tároló eszközöknél
– ezt a díjat a kereskedő fizeti, és az Artisjus adatai szerint a legtöbben eleget is tesznek e kötelezettségüknek
és ami a lényeg, reagálás a Wikitech állítására: „A mobiltelefonokban az operációs rendszer mellett jelentős üres tárolókapacitás is elérhető a fogyasztóknak. Erre az a megoldás született, hogy az üreshordozódíj-fizetés csak egy adott tárolókapacitás felett fizetendő. A díjmentes mértéket évről évre a jogkezelők a jelentős díjfizetőkkel egyeztetve állapítják meg – ez történt idén is, a 2014-es díjmértékekre nézve” – írja az Artisjus közleménye.