„Udvariasak a dolgozók a kormányablakoknál”

Pozitívak az első tapasztalatok a kormányablakok működéséről – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn Pécsen, aki a Baranya Megyei  Kormányhivatalt látogatta meg. Mint az a látogatása után tartott sajtótájékoztatón kiderült, a közigazgatási reformintézkedésekkel együtt az ügyintézés kultúrája is változott.

hirdetés


A miniszter országjáró körútjának negyedik állomásán érkezett  Pécsre, s megbeszélést folytatott a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetőivel, megtekintette a pécsi kormányablakot is. A találkozó után Navracsics Tibor  Hargitai János kormánymegbízottal közösen tartott sajtókonferenciát.

A miniszter közölte, látogatásainak célja, hogy meggyőződjön, hol tart az a közigazgatási reform, melynek egyik fontos lépése volt a kormányhivatalok januári létrejötte, korábban pedig új minisztériumi szerkezetet hoztak létre, s újból életre hívták a megyei közigazgatási hivatalokat.

Mint mondta, a következő nagyobb lépés a Corvinus Egyetem közigazgatás-tudományi karát, a Zrínyi Nemzetvédelmi Egyetemet és a Rendőrtiszti Főiskolát egyesítő Nemzeti Közszolgálati Egyetem felállítása lesz, majd 2013-ban létrejön az új járási rendszer is.

Mindezek mellett szeretnék a kormányablakok ügyintézési körét is bővíteni, cél az, hogy egyablakos rendszerrel polgárbarátabbá tegyék a hivatali ügyek elintézését.  Hangsúlyozta, az eddigi tapasztalatok szerint udvariasak az új intézményeknél dolgozók, hiszen a magyar közigazgatás megújítása csak részben szervezeti kérdés, részben kultúraváltás kérdése.

Mint azt Hargitai János, a megyei kormányhivatal vezetője elmondta, jelenleg 30 ügykörük van, de immáron bizonyos városi önkormányzati dokumentumokat, nyomtatványokat maguk is beszereztek, mert sokan ezeket is náluk keresik.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a Magasház – mint bizonyos közigazgatási feladatokat ellátó hivatalnak otthont adó épületet – nem zárható ki a potenciális helyszínek közül, de nem feltétlenül költözne be a teljes apparátus az épületbe. Amennyiben a jelenlegi befektetők irodaházat alakítanak ki az ingatlanban, akkor megvizsgálják ezt a lehetőséget is – mondta.