Ne hagyd ki: rendhagyó kurzusok tiniknek!

Ha a legjobbat akarja a középiskolás csemetéinek, akkor a legtöbb amit tehet, hogy beíratja Az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola és az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet zenét, táncot és színjátszást tanító kurzusainak egyikére. A pécsi csapatban ugyanis nem csak nyitottságot, kreativitást és magabiztosságot tanulhat a tini, hanem egy fantasztikus közösség tagja is lehet. Két rendhagyó stúdió, és négy tematikus színjátszó csoport is indul szeptemberben. 

hirdetés

Szembetűnő Pécsett is a növekvő érdeklődés a színjátszás iránt, a szülők egyre jobban felfigyelnek arra, hogy ki kell aknázni a tinik kreativitását és energiáit, és hogy valahogy le kell vezetni a feszültséget. Nem titkolt célja a csapatnak, hogy egy tematikus színházi repertoárt hoznak majd létre tavasszal, a kurzusok végén elkészített előadásokból, hiszen mint ahogy mindennek a pécsi színházi életnek is szügsége lesz az utánpótlásra. A kezdeményezés egyébként országosan teljesen egyedülálló.
Valamennyi kurzust a tanoncok színházi előadással, vagy rendhagyó performansszal zárnak, amit a szülők és bárki megtekinthet majd. Ezek az előadások a következő évadban többször, egy bérletes rendszer keretein belül lesznek majd megtekinthetők, továbbá fesztiválok és diákszínjátszó versenyek esélyes indulói lesznek. Íme az induló csoportok:

Musical Stúdió

A Musical Stúdió keretein belül a fiatalok az éneklés és a színpadi szereplés legmélyebb bugyraiba tekinthetnek be. A kurzus során a klasszikus hangképzést lehet majd elsajátítani, amely mindennek az alapja, de megtanulnak majd a diákok konkrét dalokat, amelyeket egy idő után szituációba is helyeznek. Nagyon fontos eleme még ennek a kurzusnak az egymásra való figyelés, a színpadi jelenlét, a magabiztosság, a testtudatosság elsajátítása.

  • A stúdió egyébként annyiban más mint a hagyományos musical stúdiók, hogy három szegmensből épül fel. A diákok tanulhatnak még drámai színjátékot, mozgást és hangképzést is. Emiatt igazán egyedülálló ez a képzés. Olyan előadásokat fogunk létrehozni, mely az adott korosztály problémáit dolgozza fel – így Tóth Zoltán, drámatanár.

A meghallgatás időpontja: 2015. szeptember 3. és 10. 15:00-17:00 óra között

Helyszín: Pécsi Kulturális Központ (7633 Pécs, Veress Endre u. 6.)

Moderntánc Stúdió

A stúdió során megismerkedhetnek a középiskolások különböző moderntáncokkal, technikákkal, esztétikus mozgást képezhetnek és test-tudatot tanulhatnak. Nem szükséges előképzettség, így azok a diákok is jelentkezhetnek, akik soha életükben nem táncoltak még.

  • A mozgásszínházi projekt során azt a nyelvet, melyet prózai színházban beszélnek, megpróbáljuk a test nyelvén elbeszélni. Nem frontális munka folyik majd a csoportban, hanem a diákok kreativitásának segítségével együtt alkotunk majd – mondja Spanicsek Valentina, A Moderntánc Stúdió tanára.

Nyílt óra: 2015. szeptember 7. és 14. 16:00 óra

Helyszín: Pécsi Kulturális Központ (7633 Pécs, Veress Endre u. 6.)

Tematikus színházi csoportok

Ha középiskolás gyermekét vonzza a színpad és szeret szerepelni, akkor ezeket a képességeit is maradéktalanul kamatoztathatja az Escargo Hajója csapatának köszönhetően. Az újonnan induló tematikus csoportok négy felé ágaznak majd. A diákok tanulhatnak zenés koncertszínházat, megismerkedhetnek a mozgásszínházi alapokkal, részt vehetnek a „lélekzés” önismereti tréningen és tagjai lehetnek Borbély Szilárd, a Nincstelenek című műve alapján készített színházi előadásnak. A négy tematikus csoportot az Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet képzett tanárai végzik majd.

Nyílt napok: 2015. szeptember 2. és 9. 16:00 óra

Helyszín: Pécsi Kulturális Központ (7633 Pécs, Veress Endre u. 6.)

Beiratkozási határidő: 2015. szeptember 15.

[frame]A csoportokba bárki jelentkezhet aki 14 és 18 év közötti, valamint előképzettség sehol sem kitétel, a lényeg a tanulás, így az énekelni, táncolni nem tudó diákok is bátran jelentkezhetnek! (x) [/frame]