Négy rendőrt marasztalt el a Pécsi Ítélőtábla

A Pécsi Ítélőtábla négy rendőrt és egy vállalkozót jogerősen bűnösnek mondott ki, négy másik rendőr esetében pedig hatályon kívül helyezte az ítéletet és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot pénteken egy, még 2008-ban Mohácson történt, hivatali visszaélések és más bűncselekmények miatt indult perben.

hirdetés

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa egy rendőrt személyes adatokkal való visszaélés miatt hat hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott, három kollégáját és egy vállalkozót hivatali visszaélés okán két év próbára bocsátott.

A vádlottak padjára került további négy rendőr kapcsán azért határozott az ítélet hatályon kívüli helyezése mellett az ítélőtábla, mert úgy találta, hogy az ügyben első fokon eljárt Baranya Megyei Bíróság az esetükben megalapozatlanul döntött, illetve eljárási szabályokat sértett.

A tényállás szerint a felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt rendőr adatokat szolgáltatott egy kuncsaftja felől érdeklődő prostituáltnak, majd egy autója lízingdíjának befizetésével elmaradó ismerősének megtudakolta, körözik-e a járművét. A táblabíróság a rendőr kollégáit és a vállalkozót abban találta bűnösnek, hogy kérésre szemet hunytak a vállalkozó tilosban parkolása felett.

Azon rendőrök ellen, akiknek az elsőfokú ítélet rájuk vonatkozó részét hatályon kívül helyezte a Pécsi Ítélőtábla, olyan beszélgetések kapcsán indult eljárás, amelyeket azért folytattak, hogy megtudják, lehallgatják-e a telefonjaikat. A megyei bíróság közülük akkor hamis vád és hivatali visszaélés miatt két rendőrt marasztalt el, kettőt pedig felmentett, a táblabíróság azonban e tekintetben új eljárást rendelt el.