Negyedmilliárdért lopott órákat

Mai áron számolva mintegy negyedmilliárd forint értékben lopott márkás órákat tavaly Németországban az a magyar férfi, akinek büntetőpere csütörtökön kezdődött a Baranya Megyei Bíróságon.

hirdetés

Az ügyészség K. Lászlót különösen nagy értékre elkövetett lopással, három ismerősét pedig orgazdasággal vádolja.
A vádirat szerint K. László 2010. augusztus 22-én Stuttgartban az ablakon keresztül bemászott egy családi házba, ahonnan 29 értékes karórát vitt el, majd a zsákmány egy részét ismerőseinek értékesítette. A három férfi annak ellenére vett részt az üzletben, hogy tudták, az órák lopottak.

A rendőrség névtelen bejelentésre kezdett nyomozni az ügyben. Lehallgatta a vádlottak telefonbeszélgetéseit, majd elfogta őket, a házkutatások során pedig több nagy értékű órát foglalt le.

A sértett jogi képviselője a tárgyaláson azt mondta, hogy ügyfelét 840 ezer eurós kár érte, amelyből 235 ezer megtérült, a fennmaradó 604 ezer eurót K. Lászlótól követeli.

Az elsőrendű vádlott tagadta bűnösségét. Írásban tett vallomásában azt állította, hogy a bűncselekmény idején valóban Németországban volt, ahova egy munkalehetőséggel kapcsolatos tárgyalásra utazott barátjával, de a lopást valaki más követte el.

Azt írta, útközben karambolozott egy Szásaként bemutatkozó bosnyák férfival, aki a neki okozott kár fejében egy értékes órát és 200 eurót adott. A férfi később eljött hozzá Magyarországra, és azt mondta, Szaud-Arábiából autókat, valamint értékes órákat hoz be, amelyektől a válság miatt válnak meg tulajdonosaik.

K. László védekezése szerint órák úgy kerültek hozzá, hogy a bosnyák férfi 2 ezer euró fedezet ellenében tíz órát nála hagyott, hogy próbálja meg azokat eladni. Ebből hétre nem talált vevőt, ezért azokat visszaadta.

A vádlott azt kérte a bíróságtól, tartsanak helyszíni bizonyítási kísérletet a stuttgarti háznál, és indítványozta azt is, hogy az ellene indult eljárást Németországban folytassák le.