Négymilliárd maradt Pécsen

A pécsi Tettye Forrásház Zrt. vezetői szerint a Pécsi Vízmű Zrt. (PV) távozását követően közvetve négymilliárd forint maradt a város polgárainak zsebében. A Tettye idén több mint 300 millió forintos nyereséggel számol. A PV székházának birtokbavételére 2009. október 5-én került sor, miután a pécsi önkormányzat úgy döntött, hogy felbontja a céggel megkötött víziközmű-üzemeltetésére vonatkozó szerződést. A kisebbségi tulajdonos, a francia Suez akkor nem volt hajlandó tárgyalni a várossal, s átadni az ingatlant. Mindezek mellett az önkormányzat megalapította a száz százalékban a város tulajdonában lévő Tettye Forrásházat, s megbízta a feladat ellátásával.

hirdetés

Szabó Iván, a Tettye igazgatótanácsának elnöke a kétéves évforduló alkalmából tartott pécsi sajtótájékoztatón közölte: 2009-ben, még a szolgáltatóváltás előtt elvégzett átvilágítás elején már látni lehetett, azt hogy valami nincs rendben a PV-nél, hiszen annak hatmilliárd forintos árbevétele mellett a produkált nyereség rendkívül alacsony volt, sőt 2009-ben kétmillió forintos veszteséggel számoltak.

Mint kiderült: a Suez vezette cég húsz leányvállalattal rendelkezett, folyamatosan terjeszkedett, ám ez semmilyen anyagi előnnyel nem járt a pécsieknek, ráadásul a cég irataiba nem tudtak teljes körűen betekinteni.
A pécsiek példáját később más városok is követték: Párizs önkormányzata is úgy döntött, hogy két francia multinacionális cég helyett saját vállalattal oldja meg ezt a feladatot, mondván, az sokkal gazdaságosabb.

Winkler Tamás, a cég korábbi vezérigazgatója, igazgatótanácsi tagja elmondta: 2009 és 2010 az építkezés éve volt, ekkor került sor például a víziközmű-vagyon felmérésére, a működtetés stabilizálására. Meglátása szerint a váltással négymilliárd forint maradt a pécsiek zsebében. Ennek magyarázatával Sándor Zsolt vezérigazgató szolgált. Mint mondta, éves szinten másfél milliárd forinttal olcsóbban működik a társaság, s mivel a cég nem érvényesítette a franciák által szorgalmazott díjtételeket, így 1,9 milliárd forint maradhatott a pécsiek zsebében. Mindezek mellett az elmúlt időszakban közel 500 millió forint nyereséget termelt a Tettye a városnak. (Idén több mint 300 milliós plusszal számolnak.)

Mindezt a kevesebb vezetői szinttel, racionálisabb és hatékonyabb működéssel érték el. A jövőre vonatkozó tervek közül az egyik legfontosabb az, hogy 2012 januárjában egy új számlázási rendszert kívánnak majd bevezetni annak érdekében, hogy az eddigi problémákat orvosolják.

A beszámoló szerint júliusban elindították az ügyfelek számára gyorsabb, kényelmesebb és egyszerűbb számlaintézési módot biztosító, díjmentes e-számla szolgáltatásunkat, amelyet már több száz fogyasztó használ. Mintegy hetven sport, művészeti és kulturális esemény megrendezését segítették a vízellátás kiépítésével, palackozott vagy ballonos víz biztosításával. 33 millió forinttal támogatták a pécsi sportot. 2010-ben mintegy 564 millió forintot, idén pedig 877 millió forintot fordítottak rekonstrukcióra. 2011 júniusától a Tettye Víz és Szódavíz exkluzív kiszerelésben a pécsi belváros szívében, az újranyitott Sipőcz Házban kapható.