Nem akarják, hogy „kutyául” éljenek

Kevesebb kóbor eb, jobb ellátás a menhelyeken, azonosíthatóság. Mindezek miatt van szükség arra, hogy a kutyákat egyedi azonosítóval lássák el a jövőben, s bevezessék az ebrendészeti hozzájárulást. Utóbbi alól sokan mentesülni fognak.

hirdetés

Mint ismert, az országgyűlés nemrégiben fogadta el azt a jogszabály-módosítást, amely többek között az ebtartásról és annak feltételeiről tartalmaz új előírásokat. A fő probléma, hogy az ország területén 150-200 ezer, Pécsett pedig ezres nagyságrendben élnek kóbor ebek az utcákon. Ezek befogása hatalmas feladatot jelent, azonosításuk pedig a legtöbb esetben lehetetlen. Emiatt a menhelyek is egyre zsúfoltabbá válnak, az egykori kedvencek gondozása pedig anyagilag is sok nehézséget jelent a szervezetek számára.

Az új állatvédelmi törvény a megelőzést, illetve a jogkövető magatartás kikényszerítését célozza – mondja lapuknak Nagy Csaba országgyűlési képviselő, pécsi alpolgármester, aki maga is módosító indítványt nyújtott be a parlamenthez a törvény megszavazása előtt.

Mint elmondta, 2012-től legalább 3 évente kötelező ebösszeírást hajtanak végre az ország minden településén, így Pécsett is. Emellett az ebek kötelező elektronikus megjelölését (mikrochipezését) és egy központi, országos adatbázis létesítését indítják el jövőre. Ezzel együtt a menhelyek fejlesztéséhez is támogatást nyújt majd az állam, ahogy az ivartalanító beavatkozásokat is finanszírozza majd valamilyen mértékben.

Nagy Csaba elmondta: jövőre a pécsi önkormányzat is bevezeti az úgynevezett ebrendészeti hozzájárulást, hogy a fenti célokhoz megfelelő anyagi fedezet álljon rendelkezésre. A maximum hatezer forintos, Pécs esetében később meghatározandó mértékű, éves ebenkénti díjat. Ez kizárólag állatvédelmi célokra használható fel, például ebösszeírás, ivartalanítás, chipezés, menhelyek támogatása.

Az alpolgármester hangsúlyozta: az ebrendészeti hozzájárulás fizetése alól mentesülnek például a jelző-, vakvezető-, terápiás kutyák, rendvédelmi szervezetek ebei, ősi magyar kutyafajták – mint például a puli, a magyar vizsla, a kuvasz, a komondor -, és ami a lényeg, hogy az ivartalanított és a menhelyekről, illetve gyepmesteri telepekről örökbefogadott ebek is.

Nagy Csaba azt mondta: jövőre ebösszeírást tartanak Pécsett, s ezt követi majd az ebrendészeti díj kiszabása. A mikrochip beültetését az állatorvos végzi majd el az első kötelező védőoltás alkalmával. Ennek díja nem lehet magasabb 3.500 forintnál. Az alpolgármester azt reméli, hogy a menhelyi kutyák örökbefogadása, a menhelyek önkormányzati támogatása nőni fog, illetve ami minden állatvédő célja, hogy a kóbor ebek számában, bár csak hosszabb távon, de jelentős csökkenés fog bekövetkezni.