Nem bírja a „terelőút” a kamionforgalmat

Tönkretették az autópályáról érkező pótkocsis teherautók és nyerges vontatók a nemrég felújított, a pécsiek körében csak „pápai” útként ismert elkerülő szakaszt. Információink szerint az utat napi néhány nehézgépjármű áthaladására tervezték, ehhez képest a terelések miatt napjában több száz kamion használja.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly adták át a forgalomnak a Pécs és Harkány között vezető főutat a Pécs és Pellérd közötti úttal összekötő, többek között a malomvölgyi tó mellett futó szakaszt egy átfogó felújítás után. Az alig több mint 4 és fél kilométeres, 5826-os számú út rekonstrukciójára európai forrásokat is felhasználva 230 millió forintot költöttek.

Az utóbbi hetekben azonban a burkolat mintegy fél kilométeres hosszúságban több helyütt megsüllyedt, emiatt pedig veszélyt jelző és sebességkorlátozó táblákat kellett kihelyeznie a kezelőnek. A szakasz kijavítása elengedhetetlenné vált.

Bár a fenntartó Magyar Közút vezetésétől nem sikerült hivatalos nyilatkozatot kapnunk, információink szerint szinte kizárt, hogy garanciális munka keretében ki lehet javíttatni az alsóbbrendű utat. A szakasz egy évvel ezelőtti átfogó rekonstrukciója során ugyanis tudomásunk szerint napi néhány teherautó és nyerges vontató áthaladásával számoltak, azaz az út nem bírja a kamionok miatt megnövekedett terhelést; egész egyszerűen nem ilyen célra tervezték.

Úgy tudjuk, a cégnek saját erőből kell majd javítania, ám kérdés, hogy mindez mire lesz elég? Mivel ugyanis a teljes, közel öt kilométer hosszú szakasz képtelen ellátni egy elkerülő út feladatait, később további úthibák is megjelenhetnek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a város és a közútkezelő táblákkal tiltotta meg a kamionoknak az áthaladást Kertvároson, s jobb híján erre az útra terelte e nehéz járműveket. Jobb megoldás híján mindaddig fennmarad a mostani rendszer, amíg nem építik meg az M60-as autópálya Szentdénesig való folytatását. Erre miniszterelnöki ígéret van, s a tervek szerint még ebben a ciklusban el is kezdik a munkát.