Ha fizetnek, nem dózerolnak + Videó!

Egyelőre nincs több dózerolás a horvát tengerparton, jövő nyárig ugyanis haladékot kapnak az illegális ingatlanok tulajdonosai Horvátországban. 2006 -ban a horvát hatóságok több magyar és pécsi tulajdonú nyaralót is elbontattak a tengerparton.

hirdetés

A pécsi Wenczel Csilla tengerparti apartmanja mára már csak emlék. Az épületet ugyanis – több mint 100 másik ingatlannal együtt – még 2006-ban ledózerolták. Köztük rengeteg magyar és pécsi tulajdonú nyaralót is. A horvát állam szerint ezekre nem volt építési engedély, s a tengerhez túl közel, 70 méteren belül épültek. Wenczel Csilla azonban azt mondja: ők azt a 2004 előtti eljárást követték, amit mindenki más is a szigeten, nyaralójukat mégis ledózerolták.

Wenczel Csilláéknak nem volt választási lehetőségük, de több ezer, engedély nélkül épített ingatlan tulajdonosának még van. Az ő helyzetüket rendezné most a horvát állam, ugyanis egy új szabályozása szerint 2013 június 30-ig mód van az engedély nélkül épített ingatlanok legalizálására is. A procedúra nem bonyolult, a fizetendő összeg azonban nagyon eltérő lehet. Többek között függ az épület méretétől és elhelyezkedésétől is.

Ivan Vrdoljak, a horvát építésügyi és területfejlesztési miniszter azt mondja, hogy például egy szlavóniai farmra épített ötven négyzetméteres gazdasági épület engedélyeztetése csak 200 euróba kerül, ám egy szigeten vagy a tengerparton ugyanezért több ezer eurót kell fizetnie a tulajdonosnak.

A legalizálást a helyi vagy a regionális hivataloknál, a tulajdonosoknak kell kezdeményezni. Ott megmondják azt is, hogy milyen dokumentumok szükségesek az eljáráshoz. Akik a határidőig nem fizetik ki a meghatározott összeget, azoknak az ingatlanjait a horvát állam kisajátítja, s végső esetben le is bonthatja, ahogy tette ezt korábban.

A Zadarhoz közeli Vir-szigeten azért alakult ki néhány éve a kalamajka, mert 2004 szeptemberétől minden horvát önkormányzatnak be kellett volna adnia a települések általános rendezési tervét, Viren ez hiányzott, de az építkezések a jogszabály életbe lépése óta is folytak. A rendezési terv hiányának ellenére megszülető házak közül, száznál több épületet ledózeroltak, köztük számos baranyai, pécsi tulajdonossal rendelkező apartmanházat. Viren az ingatlanok nagy része egyébként a horvát szakminisztérium szerint engedély nélkül épült, az ingatlanok rendezése pedig még évekig tarthat.

Fotóink Wenczel Csillától származnak, rajtuk a kritikus hetven méteres sávon belül épült ingatlanok láthatóak.