Nem Farkas Tibor vezeti a DDRFÜ-t

A korábbi információkkal szemben nem dr. Farkas Tibort nevezték ki a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (DDRFÜ) élére, a szervezetet Sitányi László (képünkön balról) vezeti majd. A regionális fejlesztési tanács elnökévé, Szekó Józsefet (jobbról), Mohács polgármesterét, országgyűlési képviselőt választották.

hirdetés

Sitányi tíz esztendeje dolgozik az ügynökségnél, a most leváltott Márton György, s a korábbi igazgató Miszler Miklós előtt ő már vezette a szervezetet, a közelmúltban pedig cégmenedzsment igazgatóként tevékenykedett. Mint mondta, a folyamatos működtetést biztosítják, a külső szemlélő számára várhatóan nem lesz érzékelhető a változás, s nem szeretnének semmilyen fennakadást a munkában.

Szekó József, a tanács szintén kedden megválasztott elnöke kérdésünkre válaszolva elmondta, azért nem Farkas Tibor került a szervezet élére, mert ő köztisztviselőként dolgozik, a jelenlegi törvényi feltételek pedig nem teszik lehetővé azt, hogy  mostani pozíciója mellett más tisztséget is betöltsön. Kiemelte, a Baranya megyei közgyűlés mentheti fel jelenlegi tisztségéből, erre viszont csak hetekkel később kerül sor, szeptemberben. Az elnök azonban megjegyezte, „előfordulhat”, hogy később mégiscsak Farkas lesz a DDRFÜ vezetője.

Szekó elmondta: minden kormányzati ciklusban változnak a területfejlesztéssel kapcsolatos elképzelések, ezzel együtt a tanácsok összetétele is. Mint mondta, a dél-dunántúli régióban is az lesz az új tanács célja, hogy a források elosztása minél hatékonyabban valósuljon meg.

Feigli Ferenc, a tanács leköszönő elnöke közölte: integráló személyiségként határozta meg magát megválasztásakor, hiszen korábban számtalan feszültség volt a tanács munkájukban, ám regnálása alatt sok döntést hoztak meg egyhangúlag. Elmondta még, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakban a régió számára a rendelkezésre álló 200 milliárd forintos támogatás 20 százalékát már kifizették, s az összeg 90 százalékáról már döntöttek, a pénzösszeg egy részére már a támogatási szerződéseket is megkötötték.

Ez utóbbival kapcsolatban Szekó hozzátette: a még rendelkezésre álló 20 milliárd forintos keretet, valamint fel nem használt forrásokat a kormány gazdaságélénkítésre kívánja átcsoportosítani. A hangsúlyt vállalkozásfejlesztésre helyezik, hiszen a korábbi szocialista kormányok az uniós 8000 milliárd forintos forrásból csupán 1600 milliárdot szántak a kis- és középvállalkozások támogatására – mondta. A kormány terveiről még elmondta, a pályázati rendszer egyszerűsítése várható: a mostani, közel ezer pályázati lehetőség helyett csupán 100-200 féle pályázati ablakot megtartani.