Nem indokolt a magyar gazdákat érintő támogatásmegvonás

Az Európai Unió Bírósága csütörtöki döntésében részben megsemmisítette az Európai Bizottságnak a magyarországi gazdálkodók javára az uniós mezőgazdasági alapokból nyújtandó támogatások több millió euróval történő csökkentéséről szóló határozatát.

hirdetés

A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság szerint a magyar hatóságok nem tettek eleget az állatjelölésre és -nyilvántartásra, élelmiszerbiztonságra, állategészségügyre, növényvédelemre, valamint a környezetvédelemre vonatkozó uniós előírásoknak, ezért több mint 6 millió euró (mintegy 1,8 milliárd forint) uniós finanszírozásból való kizárásáról döntött.

Az uniós bíróság ítéletében megállapította, hogy a bizottság álláspontjával ellentétben Magyarország nem követett el jogsértést, amikor a földekbe kijuttatott szerves trágya környezetre gyakorolt hatásainak értékeléséhez nem követelte meg az értékelést végző ellenőröktől a nitrogénhatóanyag-mennyiségének meghatározását célzó számítások ismételt elvégzését.

A bíróság az uniós bizottság azon kifogásának is helyt adott, amely szerint Magyarország helytelenül tette, amikor nem tekintette a szarvasmarhák nyilvántartási rendszerére vonatkozó szabályok megsértésének azt, ha egy gazdálkodó késedelmesen jelentette be az általa tartott szarvasmarhák számát.

Végezetül a törvényszék úgy találta, hogy a köz- és állategészségügyi előírások gazdálkodók általi “kisebb jelentőségű” megsértése esetén Magyarország az e szabályokkal össze nem egyeztethető toleranciapolitikát folytatott.

Az uniós mezőgazdasági támogatások nyújtásával kapcsolatos felsorolt szabálytalanságoknál az Európai Unió Bírósága elutasította a Magyarország által benyújtott keresetet.