Nem iskolát, szakmát kell választani!

Személyesen megtapasztalni, megismerni. Ez volt a célja az iparkamara Nyitott kapuk sorozata szerdai programjának. A megye több településéről, mintegy 100 diák érkezett Pécsre, hogy megismerjék a vendéglátást. A diákoknak közvetlenül a dolgozók mondták el szakmájuk szépségét és árnyoldalait.

hirdetés

A diákokat az egyik pécsi szállodába vitték a szervezők. A séfek a konyhát mutatták meg, például, hogy egy modern, úgynevezett indukciós tűzhelynek mik az előnyei. Az étteremben a pincérek meséltek a munkájukról, míg a bálteremben egy szálloda működéséről, szabályairól beszélt az egyik dolgozó.

A pécsi Schvara Beáta azt mondta, érdekli a vendéglátás, ebben szeretne elhelyezkedni, lehetőleg Pécsett. Ezért is jött el az iparkamara által szervezett programra.

Az iparkamarának pedig pont ez volt a szándéka: segíteni a fiatalokat, hogy ne csak iskolát, hanem szakmát válasszanak majd.

– Ne az legyen a diákokban, hogy akkor én elmegyek a kereskedelmibe és kész. Hanem gondolkodjanak úgy, hogy „én szakács szeretnék lenni”. Az ilyen alkalmakkor pedig látják, hogyan dolgozik a szakács, mi az ő feladata – mondta Cséfalvay Ágnes, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

Cséfalvay Ágnes elmondta: a sorozatban pedagógusoknak is tartanak látogatásokat. A cél, hogy minél szélesebb körben megismertessék, melyek azok a szakmák, amelyekre szükség van.