Nem jönnek az oroszok Kelet-Európába

Csaknem felével kevesebb orosz turista utazott a kelet-európai országokba az idei első hat hónapban, mint egy évvel korábban – áll az idegenforgalmi ágazat orosz szövetségének kimutatásában, amit az utazási irodák adatai alapján állított össze.

hirdetés

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint különösen sok orosz turista fordult el Csehországtól, Szlovákiától, Lengyelországtól és Szlovéniától. Eközben a Romániába utazók száma mintegy 20 százalékkal nőtt.

Magyarországon az utazási irodák “viszonylag szerény” visszaesésről számoltak be. Szerintük Magyarország esetében hátrány, hogy nincs közvetlen légi összeköttetés Oroszország régióival, ahonnan a turistáknak először Moszkváig kell eljutniuk és ott átszállniuk a Magyarországra tartó repülőgépre.

Románia esetében különösen a városnézést a tengerparti pihenéssel kombináló utak iránt van kereslet. A szlovákok a gyógyturisztikai szálláshelyek árának csökkentésével próbálják odacsalogatni az orosz turistákat. A szlovének ugyanakkor “csatát vesztettek a magas áraikkal” – vélték az orosz utazási irodák.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az első negyedévben a legnagyobb mértékben, 70 százalékkal a Szlovákiába utazó orosz turisták száma esett éves összehasonlításban. Csehországba 45, Lengyelországba 33 százalékkal, Szlovéniába csaknem 50 százalékkal kevesebb orosz turista látogatott. A Magyarországra érkező orosz turisták száma 8 százalékkal maradt el a tavaly első negyedévitől.