Nem kell a szigetvári minaret?

A török külügyminiszter keddi budapesti látogatásán egyértelműen jelezték Mevlüt Cavusoglunak, hogy a magyar kormány nem támogatja, hogy Szigetváron minaretet építsen a török állam – tudósít az Index.

hirdetés

Decemberben Sakir Fakili budapesti török nagykövet azzal jelentkezett be a város önkormányzatánál, hogy a Zrínyi Miklós emlékév alkalmából újra felépítenék a csonka minaretet.

Az szigetvári várban található épület három évszázada omlott le, és a magyar rekonstrukciós tervek szerint ebben az állapotban renoválták volna. A nagykövet vélemény szerint viszont így leginkább egy gyárkéményre emlékeztet, márpedig ez nem fog tetszeni az emlékév miatt érkező török vendégeknek.

Zrínyi várvédő akciójának 450. évfordulója alkalmából szeptember 7-ére nagyszabású nemzetközi találkozót szervezett a kormány. A szigetvári megemlékezésre várják Áder János magyar és Recep Tayyip Erdogan török államfőt.

A török külügyminiszter egyébként azért jött Budapestre, hogy a migrációs válságról tárgyaljon Szijjártó Péterrel. A magyar külügyminisztere a megbeszélések után azt nyilatkozta, hogy Törökország tiszteletreméltó teljesítményt nyújt az EU-török akcióterv végrehajtásában.