Nem kell bejelenteni a választási gyűléseket

A választási gyűlések nem tartoznak a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá, ezért azokat előzetes bejelentés nélkül is meg lehet tartani. A rendőrség csütörtöki, az MTI-nek küldött közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a rend fenntartásáról a szervezőnek kell gondoskodnia.

hirdetés

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája közölte: a választási gyűléseken az állampolgárok szabadon megjelenhetnek, de nem tarthatnak maguknál lőfegyvert vagy robbanóanyagot, illetve az élet kioltására vagy testi sértés okozására alkalmas eszközt. A tájékoztatás szerint a választási gyűlésnek békés keretek között kell megvalósulnia, ezért a résztvevők magatartásának “általánosságban is” erőszaktól mentesnek kell lennie.

A rendezvény szervezője a rend fenntartása érdekében jogosult a rendezők segítségét igénybe venni. A rendezők létszáma jogszabályban nincs előírva, de – a rendőrség tapasztalatai szerint – célszerű, ha a várhatóan megjelenők öt-tíz százalékában határozzák meg.

A rendező jogosult a rend fenntartása érdekében a résztvevőkhöz felhívást intézni, illetve intézkedéseket tenni. Szabálysértést, illetve bűncselekményt valósít meg az a személy, aki a rendező felhívásának nem tesz eleget, vagy intézkedéseinek erőszakkal vagy fenyegetéssel ellenáll.

A választási gyűléseket nem szükséges ugyan bejelenteni a rendőrségnek, ám ez nem jelenti azt, hogy a szervező mentesül a más szervek irányába teljesítendő bejelentési, illetve engedélykérési kötelezettség alól. A rendőrség azt javasolja, hogy az illetékes önkormányzatoknál érdeklődjenek a közterület-foglalási, hasznosítási szabályokról, és erre figyelemmel kezdjék meg a szervezőmunkát, illetve tartsák meg a rendezvényt.

Kitértek arra is, hogy a közúti közlekedésről szóló törvény előírja, hogy a közút nem közlekedési célú igénybevételéhez a közút kezelőjétől hozzájárulást kell kérni. Nem közlekedési célú igénybevételnek minősül például a közúton rendezvények megtartása is.

Közölték, bár a választási gyűlések megtartását nem kötelező bejelenteni a rendőrségnek, mégis “célszerű az illetékes rendőri szervet tájékoztatni” róla. “A választási rendezvények rendjének fenntartásában, a jogsértések megelőzésében, illetve megakadályozásában csak akkor tudunk közreműködni, ha tudomásunk van az eseményről, és annak biztosítására fel tudunk készülni” – áll a rendőrség közleményében.