Kilónyi tűzijáték nálunk maradhat

Bár idén sem vitt vissza senki a kereskedőkhöz megmaradt tűzijátékot, ám nem is feltétlenül kell minden típustól megválni. Van olyan, amelyből akár egy kilogramm is maradhat a háztartásban.

hirdetés


Az úgynevezett 1. és a 2. pirotechnikai kategóriába sorolt termékek alacsony kockázatúak, s behatárolt területen lehet azokat használni. A 3. osztályba tartozóak közepes kockázatot jelentenek, szabadban, nyílt terepen lehet őket meggyújtani. Egyik esetben sem ártalmas a keletkező zaj az egészségre.

Erdős Éva, a Pyro-Fókusz Kft. pirotechnikusa a Pécs TV Pont MA című hírműsorának elmondta: a termékeken magyar nyelvű használati utasításban kell feltüntetni, hogy az melyik csoportba tartozik.

Az 1. és a 2. osztályba soroltakat egész évben lehet használni – maximum egy kilogrammnyit otthon is szabad tárolni – a szabályok betartása mellett, míg a 3. kategóriába tartozókat csak szilveszterkor. Ez utóbbiakból megmaradt, valamint a működésképtelen tűzijátékokat kellett január 5-ig a kereskedőkhöz visszavinni. A Pécs TV által megkérdezettek azonban azt tapasztalták, hogy erre idén sem került sor, ugyanakkor egyes kereskedők is csak néhány óráig tartottak nyitva szilveszter után.

  • B

    Egy kilogramm hatóanyag-tartalomig egész pontosan.