Nem lélegezhetnek fel szabadon

Viszket, dagad, könnyezik, eldugul, folyik, tüsszögésre, köhögésre ingerel, vagy épp kiüt. Az allergiások jól ismerik e tüneteket. Allergia, persze, sokféle létezik, általános fogalomként ma már nem is használatos, sokkal inkább különböző szervek, szervrendszerek (légutak, emésztőtraktus, bőr) túlérzékenységéről beszélünk. Dr. Vóna Ida, a pécsi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika főorvosa segít tájékozódnunk a témában.

hirdetés

Senki nem várja úgy az első fagyokat, mint a pollenallergiától szenvedők. Heteken-hónapokon át tartó kellemetlenségeiknek ugyanis ez vet véget. Ám addig viszket, dagad, könnyezik, eldugul vagy épp folyik…

– Éghajlata válogatja, meddig tart a pollenszezon – avat a részletekbe dr. Vóna Ida klinikai főorvos. – Pécs sajnos „kitüntetett” helyzetben van, egy enyhe december már kihozhatja a mogyoró pollenjét, és az arra túlérzékenyeknél jelentkezhetnek a kora tavaszi fák pollenjeire (mogyoró, nyír, éger, kőris) az allergiás tünetek. Ki se másznak belőle, máris elérheti őket a fűpollen-allergia, aztán jön a július a fekete ürömmel, ami igen agresszív, olyan súlyos tüneteket okoz, mint a rettegett parlagfű. Nem szívderítő adat, hogy az érintettek több mint fele szenved valamilyen, állandóan ható allergéntől is, mint amilyen például a házipor-atkák ürüléke vagy a penészgombákra jelentkező allergia.

– Egyre súlyosbodik a helyzet?
– Igen. Ráadásul nemcsak az allergiások száma növekszik, hanem az életkori határok is kitolódnak. Ma már nem ritka a kétéves csecsemőnél jelentkező igazi allergiás nátha, ahogy az sem egyedi eset, hogy 65-70 éves emberek jelentkeznek klinikánkon az első tünetekkel. Harminc évvel ezelőtt, amikor a szakmát kezdtem, még teljesen ismeretlen volt, hogy a túlérzékenység bármikor kialakulhat. Ám a rengeteg „műanyag”, amit elfogyasztunk, a sokféle adalékanyag, s az, hogy a kismamák leszoktak a főzésről, és inkább készételeket adnak csemetéjüknek, oda vezet, hogy egyre fiatalabb korban jelentkezhet az allergia.

– Mi a megoldás?
– Nagy családokban kisebb az esély az allergiára, mert az idősebb testvérek hazaviszik a fertőzést, és hamarabb kialakul a védelem. Az állatokkal való közelség is jótékony hatású, ami persze nem azt jelenti, hogy a lakásban kellene kutyát, macskát vagy más jószágot tartanunk. Az anyatejes szoptatás nagyon fontos a megelőzésben, és hogy minél később kezdjünk tehéntejet inni. Nézzük meg jobban, mit eszünk. Egyre gyakoribb a guargumi-érzékenység, pedig az indiai guarbab őrleményét minden péksüteménybe, kefirbe belekeverik sűrítőanyagként (E412).

– Magyarországon mi a legfőbb allergén?
– Évszakonként más. A kora tavaszi fák régen kevesebb gondot okoztak, ám mióta divatba jött nálunk a fehér törzsű nyírfa, s előszeretettel ültetik parkokba, elegánsabb villák kertjébe és iskolaudvarokba, sokan szenvednek tőle. Nem csoda: Észak-Európa egyik legagresszívabb allergén növényéről van szó. A parlagfüvet a 20-as években hozták be a segélyként kapott vetőbúzával Amerikából, és csávázták ugyan a kórokozókra, de nem szemezték ki belőle Hamupipőke módjára a gyompolleneket.

– Megelőzhető az allergia?
– Miután genetikai eredetű, legbiztosabban az ősök kiválasztásával lehetne kizárni. A polleneket lehetetlen elkerülni, viszont otthonunkban a házipor-atka csökkentésére számos módszer létezik. Az allergén anyagok kizárása legföljebb a foglalkozási allergének esetében oldható meg, ha az illető más szakma után néz.

– Miféle gyógymódok léteznek?
– A tengeri sós orrmosó folyadékkal csökkenthetjük a fölszívódni képes allergének mennyiségét, s a naponkénti hajmosás is segíthet a kellemetlenségek elviselésében. Tüneti kezelésre nagyon jó szerek léteznek, amelyeknek nincs vagy csak minimális a mellékhatása. Ilyen az antihisztamin gyógyszercsoport, amitől régen állva aludtak el az emberek, de ma már olyan korszerűek, hogy egyáltalán nem vagy alig álmosítanak. Léteznek lokális szteroidok, melyekkel szemben nagy az ellenállás az emberek gondolkodásában, pedig ezek nem azonosak a testépítők által használt anabolikus szteroidokkal! Ezek az orrban hatnak, és a teljes szervezetre jutó felszívódásuk csekély, 1% alatti. Az immunterápia nagyon korszerű, valamikor a bőr alá vitt injekcióval végeztük, ma már a nyelv alá kell cseppenteni a szert. Egyetlen szépséghibája az ára, mert nem támogatja az egészségbiztosító, így egy teljes kúra meghaladja a százezer forintot. Hazánk lakosságának egynegyede pollenallergiában szenved. Borúlátó skandináv kollégák azt jósolják, hogy a század végére az emberek 70%-át is érintheti az allergia. Ez talán túlzás, de azt mindenképpen tanácsolom: akinek panasza van, ne várjon arra, hogy elmúlik, mert nem fog, csak súlyosbodik. S a háziorvos mellett célszerű felkeresni egy szakorvost (bőrgyógyászt, fül-orr-gégészt vagy tüdőgyógyászt), mert például a kiütések daganatokra is utalhatnak, orrdugulást vagy -folyást más betegség is okozhat, ami esetleg az életet is veszélyezteti.

A parlagfüves kecsketej volt a legjobb

Unger Pálma, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja parlagfű-allergiás. Váratlanul jelentkezett nála, egy hosszúra sikeredett erdei séta alatt. Eltévedt ugyanis, és órákba telt, míg kiutat talált a mecseki rengetegből.

– Szerencse, hogy volt nálam egy bicska, s az alsószoknyámból egy jókora csíkot le tudtam vágni, mert úgy folyt az orrom, hogy a nálam lévő zsebkendő már nem volt elég – meséli a színésznő, visszaidézvén a 14-15 évvel ezelőtt történteket. – Mire hazavergődtem, földagadt a fejem, az arcomat törölközőbe kötött jéggel hűtöttük. Másnap aztán orvoshoz mentem. Attól kezdve gyógyszereket szedtem az allergiára, s a mai napig nagyon odafigyelek az étkezésre: a szezon kezdete előtt egy-két hónappal, májustól áttérek a vegetárius étrendre, és egész nyáron mellőzöm a paradicsom, az uborka, a dinnye, majd az őszibarack fogyasztását. Csak hazai zöldséget-gyümölcsöt veszek, az kevésbé vegyszeres. Sajnálom, hogy már nem kapható a parlagfüves kecsketej, mert az segített a legtöbbet nekem. Olyan kecske teje volt, amelyik parlagfűvel fertőzött réten legelt. A kellemetlen orrfolyás és szemkönnyezés mellett sajnos a fuldokló köhögés is megjelent a tüneteim között, mert asztmát is okozott nálam az allergia.