Nem lesz gond: feltankoltunk gázból

Lényegesen jobban áll a hazai földgáztárolók téli időszakra való feltöltése, mint tavaly; az egy évvel korábbit 16 százalékkal meghaladó, összesen több mint 3000 millió köbméter betárolt földgáz áll rendelkezésre – tájékoztatott az MVM Csoport csütörtökön.

hirdetés

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint június vége óta az MVM Csoport négy tárolójában a betárolt gáz mennyisége jelentősen megnőtt. A többségi állami tulajdonban levő MVM Csoport felkészült és mindent megtesz, hogy biztosítsa Magyarország zavartalan földgázellátását – hangsúlyozták.

A tavalyi töltöttséget jelentősen meghaladó mennyiség a stratégiai készlet megemelésének, valamint az időben elkezdett emelt ütemű betárolásnak köszönhetően áll rendelkezésre – közölte a társaságcsoport.

A tájékoztatás szerint az orosz-ukrán konfliktus ellenére a földgázszállítás jelenleg zavartalan, az orosz partner a hosszú távú földgázszállítási szerződésben foglaltakat, valamint a hazai ellátásbiztonságot jelentősen javító vállalásait továbbra is teljesíti.

Az MVM Csoport a lehetőségek kihasználásával maradéktalanul eleget tesz a Nemzeti Energia Stratégiában megfogalmazott feladatainak, a hazai lakossági és versenypiaci fogyasztók ellátásbiztonságának szavatolása érdekében – olvasható a közleményben.

A hazai tárolókban tavaly ilyenkor csak 2580 millió köbméter állt rendelkezésre, és még a tavalyi legmagasabb érték, a 2937 millió köbméter sem érte el a jelenlegi tárolói szintet.

Az MVM Csoport és az FGSZ Földgázszállító Zrt. is elkötelezett annak érdekében, hogy Magyarország földgázellátása a téli időszakban is zavartalanul biztosítva legyen. Figyelemmel az orosz-ukrán konfliktusra, a hazai ellátásbiztonság szintjének növelése érdekében az MVM Csoport meglévő üzleti kapcsolatain keresztül továbbra is mindent megtesz a lehetséges szállítási útvonal-diverzifikációs lehetőségek kihasználásáért – idézi a közlemény Horváth Pétert, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatóját.

A közlemény szerint a nemzeti energetikai társaságcsoport a téli felkészülést már áprilisban megkezdte, a tulajdonában lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. a készletezési stratégiáját folyamatosan alakítja, hogy a téli időszakra időben rendelkezésre álljon a mostanra már állami tulajdonban levő Magyar Földgáztároló Zrt. tárolóiban a hazai fogyasztók ellátásához szükséges földgázmennyiség.

Az orosz-ukrán konfliktus a gázimportra jelenleg nincs hatással, az MVM folyamatos kapcsolatban áll beszállító partnereivel és továbbra is mindent megtesz a hazai lakossági fogyasztók és vállalkozások zavartalan ellátása érdekében – közölte az MVM Csoport.