Nem lesz több robbanószerkezet

Megkezdődtek a magyar-horvát aknamentesítési munkák a határ magyar oldalán hétfőn.

hirdetés

Bózsing György, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetője az esemény alkalmából Udvar községben tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a főkapitányság és a horvát aknamentesítési központ nyár végéig tartó, európai uniós támogatást élvező projektjének keretében 3,5 millió eurót költenek a határ két oldalára telepített robbanószerkezetek felszámolására.

Rámutatott: a kivitelezés 2,7 négyzetkilométernyi területet érint. Magyarországon a Dráva és a Duna folyó közti mintegy 80 kilométeres határszakasz mentén vizsgálják át és teszik biztonságossá a gyanús területeket, ahol becslések szerint a föld 100-200, az 1990-es évek elején, a délszláv háborúban telepített robbanószerkezetet rejthet. A mentesítés érinti a Duna-Dráva Nemzeti Park egyes részeit is.

Bózsing György hangsúlyozta: a határ aknamentesítése az emberek biztonsága, Horvátország közelgő európai uniós csatlakozása és a határjelek karbantartásának nemzetközi kötelezettsége okán is kiemelt feladat.

Miljenko Pirsic, a kivitelező horvát DOK-ING cég kereskedelmi vezetője azt mondta, hogy a munkálatok a horvát oldalon már egy hónappal ezelőtt megkezdődtek. Magyarországon száz alkalmazottjuk dolgozik, akik magyar szakemberekkel együttműködve gépi és kézi erővel egyaránt keresik az aknákat.

Bózsing György az MTI érdeklődésére elmondta: a határszakasz elaknásítása miatt eddig két magyar állampolgárt ért baleset. Egy asszony 1993-ban csigaszedés közben aknára lépett és elveszítette a bal lábát, egy férfi pedig 1995-ben könnyebben sérült meg, amikor botlódrótos aknát hozott működésbe.

Miljenko Vahtaric, a horvát aknamentesítési központ igazgatóhelyettese hozzáfűzte, hogy Horvátország egész területét illetően az aknáknak 1991-től mostanáig 1965 áldozatuk volt, közülük 508-an meghaltak. A Baranyával szomszédos horvátországi Eszék-Baranya megyében 407-en sérültek meg, közülük 40-en halálosan.

Hangsúlyozta, Horvátország 2019-ig vállalta a területén lévő aknamezők teljes felszámolását. Eddig 100 ezer gyalogsági és harckocsiaknát, valamint 200 ezer egyéb robbanószert találtak és semmisítettek meg, s becsléseik szerint további 70-74 ezer aknát kell felszedni.