Nem lesz tűzparancs a kerítésnél

Nem lép érvénybe tűzparancs a déli határzáron, ez alaptalan és rosszindulatú spekuláció – írja a kormányszóvivőre hivatkozva az MTI.

hirdetés

Kovács Zoltán a Magyar Hírlap hétfői számában a szerb határszakaszon épülő, 175 kilométer hosszú határzárról szólva a lapnak azt mondta,
szó sincs arról, hogy tűzparancs lépne érvénybe a határőrség számára, a szigorítás minden hatályos uniós és hazai jogszabálynak megfelelően valósul majd meg.

Mint mondta, ezért törvénymódosításra sincs szükség, sokkal inkább a betartás eszközeit kell tisztázni. A lényeg, hogy a humanitárius és egyéb szempontok mellett először az illegális határátlépéseknek lehessen gátat szabni, az intézkedés “csupán” ennyit céloz – indokolt a kormányszóvivő a lapnak.

Kovács Zoltán elismerte, hogy a határzár nem szünteti meg a problémát, ahhoz közös fellépés szükséges, de jelenleg a helyzet kezelésére – mint fogalmazott – “nem volt más választásunk”. A lapnak a kormányszóvivő elmondta, valóban születtek kemény válaszok a szerb vezetés részéről, ám a belügyminiszterek és az érintett hatóságok szintjén folyamatos az egyeztetés, a magyar illetékesek pedig részletesen elmagyarázták a döntés okait.